Preţul petrolului Brent a scăzut la cel mai redus nivel după iunie 2012

Data publicării:
sonda 1

Contractele futures pentru petrolul Brent cu livrare în luna noiembrie au coborât cu până la 1,5%, respectiv cu 1,35 dolari, la 90,76 dolari pe baril, la bursa din Londra. Volumul tranzacţiilor cu aceste contracte este cu 32% peste media ultimelor 100 de zile. În acest an, cotaţia petrolului Brent a scăzut cu 18%, transmite Bloomberg.

Preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa americană, a scăzut cu până la 1,46 dolari, la 87,39 dolari pe baril, în timpul tranzacţiilor electronice de dinaintea deschiderii bursei din New York. Cotaţia petrolului WTI a coborât cu 4,1% săptămâna trecută, cel mai mult din ultimele două luni, după ce OPEC a mărit producţia în septembrie la cel mai ridicat nivel din acest an.

Declinul cotaţiilor ţiţeiului a fost provocat de revizuirea de către FMI a estimării referitoare la creşterea economiei globale în 2014, la 3,8%, de la ritmul de 4% prognozat în luna iulie.

"Reducerea prognozei de creştere economică de către FMI întăreşte tendinţa pieţei din ultimele câteva săptămâni, ceea ce înseamnă că cererea va rămâne scăzută", a declarat Michael Hewson, analist la CMC Markets în Londra.

Agenţia Internaţională pentru Energie anticipează pentru anul viitor un preţ mediu al petrolului WTI de 94,58 dolari pe baril, sub estimarea de 94,67 dolari pe baril din septembrie. Agenţia a redus şi estimarea privind cotaţia petrolului Brent la 101,67 dolari pe baril, de la 103 dolari pe baril.

Fitch Ratings anticipează într-un raport publicat miercuri că preţul petrolului Brent ar putea scădea la 80 de dolari pe baril, înainte de a provoca o scădere a investiţiilor în exploatarea zăcămintelor de şist din SUA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri