Preţul petrolului provoacă instabilitate globală

Data publicării:
sonda petrol getty

Venezuela, membru OPEC, a fost lovită grav de înjumătăţirea preţului petrolului în ultimul an. Ţara a intrat într-o recesiune severă, guvernul a rămas fără bani pentru ajutoare sociale, iar în magazine abia se mai găsesc produsele de bază. Preşedintele Venezuelei spune că lucrurile se vor înrăutăţi.

Petrolul a ajuns la 35 de dolari barilul. Cred că o să ajungă la 30 de dolari sau chiar o să scadă şi mai mult”, a spus Nicolas Maduro, preşedintele Venezuelei.

Arabia Saudită, al doilea cel mai mare producător mondial de petrol, pare mai degrabă interesată să-şi păstreze cota de piaţă, decât să reducă producţia. Asta, deşi FMI estimează că bugetul saudit va avea un deficit de 20 la sută. Riadul, în schimb, are suficiente rezerve de bani ca să reziste scăderii preţurilor. Nu acelaşi lucru se poate poate spune şi despre alte ţări dependente de petrol.

În Irak au erupt proteste deoarece guvernul nu a fost în stare să explice ce s-a întâmplat cu banii din petrol. În Rusia, cetăţenii plătesc mult mai mult pentru importuri, deoarece valoarea monedei naţionale s-a prăbuşit. În Nigeria şi Venezuela este în creştere teama de instabilitate economică. În Ecuador, mii de oameni ies în stradă în fiecare săptămână.

Unii analişti cred că preţurile scăzute pot reprezenta şi o oportunitate.

Această scădere reprezintă cea mai mare oportunitate de investiţie din timpul vieţii noastre, din această generaţie. Deoarece petrolul reprezintă un lucru bun pentru toată lumea. Circa şase miliarde de dolari ajung zilnic în mâinile producătorilor care nu sunt în OPEC datorită acestor preţuri scăzute. Până la urmă, aceşti bani vor ajunge la consumatori, care îi vor cheltui, şi la companii, care vor cheltui”, este de părere Ted Izatt, analist.

Iranul şi China sunt, în acest moment, cele mai mari enigme când vine vorba de viitorul preţurilor la petrol. Statul chinez, al doilea cel mai mare consumator global, a început să diminueze investiţiile masive în infrastructură, fapt care duce la o scădere a cererii.

De asemenea, în cazul în care sancţiunile internaţionale impuse Iranului se vor ridica, în urma acordului nuclear, petrolul iranian va inunda pieţele internaţionale. Din cauza rivalităţii strategice dintre Teheran şi Riad, niciuna dintre ţări nu va reduce producţia, în încercarea de a o falimenta pe cealaltă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri