Prima Casă scumpeşte casele

Data publicării:
case cartier rezidential imobiliar sursa foto digi24-1

Banii mai puţini de anul acesta pentru Prima Casă şi ameninţările bancherilor că scumpesc creditele imobiliare dacă intră în vigoare legea dării în plată i-au făcut pe proprietarii de apartamente să ceară preţuri mai mari. Cluj-Napoca este oraşul cu cele mai mari scumpiri în perioada ianuarie-martie, arată studiul unui portal de imobiliare.

Potrivit acestui studiu, preţurile apartamentelor din Cluj-Napoca au crescut în primele trei luni ale acestui an cu 7,2%, mai exact de la un preţ cerut în decembrie 2015 de 1.117 euro pe metrul pătrat, la un preţ de 1.197 de euro pe metrul pătrat, cerut de către proprietarii apartamentelor în martie 2016.

La un apartament de două camere, de 47 de metri pătraţi, în bloc vechi, un preţ de promovare ar fi acum undeva la 58.000 de mii de euro, iar un preţ de tranzacţionare undeva apropiat de valoare de 50-52.000 de euro”, spune Nelida Georj, specialist imobiliar.

La Timişoara, apartamentele s-au scumpit cu două procente în primul trimestru.

Preţurile au crescut datorită faptului că avem creştere economică pe anul trecut, au început să crească salariile destul de bine şi finanţarea a fost ceva mai relaxată, ceea ce a dus la o creştere a cererii”, crede Daniel Crainic, director de marketing, portal de imobiliare.

Apartamentele din Capitală s-au scumpit, în medie, cu 3%. Cea mai mare creştere este cea a locuinţelor noi – 7%. Preţul mediu pe metrul pătrat a ajuns la 1.144 de euro.

În urmă cu 10 ani, metrul pătrat pentru un apartament de trei camere din Bucureşti era la 1.058 de euro. În 2008, a explodat la 1.900 de euro. Au urmat ieftiniri abrupte, iar în 2015 preţul a ajuns la 746 euro metrul pătrat, de două ori şi jumătate mai puţin decât în perioada de boom imobiliar. Fără programul Prima Casă, preţurile ar fi putut scădea mai mult pentru apartamente, spun specialiştii. Din 2009 şi până acum s-au dat peste 166.000 de astfel de credite.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri