Primii beneficiari ai legii dării în plată, rate la bănci de 90% din veniturile lor

Data publicării:
5541350b682ccfb5db081746 1

Asociația solicită eliminarea impozitului de plată în cazul dării în plată și micșorarea taxelor notariale aferente cu 90% căci debitorii nu pot face rost de aceste sume de bani, a anunțat miercuri președintele Asociației, Alin Iacob, potrivit Agerpres.

"Majoritatea debitorilor pentru care am procesat notificări au anunțat că nu pot face rost de aceste sume de bani, pentru impozit și taxe notariale, astfel că legea devine inaplicabilă", a subliniat și Alexandra Burada, avocat al AURSF.

Potrivit acesteia, dintre notificările inițiate, majoritatea provin de la clienți ai Credit Europe Bank și Bancpost.

"Majoritatea notificărilor provin de la clienți ai băncilor care nu au venit pe piață cu nicio ofertă reală de pentru clienții cu probleme. Se remarcă Bancpost și Credit Europe. Cei mai mulți au apartamente cu două și trei camere, pentru care soldul creditului nu a scăzut cu mai mult de 10% de la contractare până în prezent, majoritate pe franci elvețieni", a explicat avocatul citat.

Mai mult, Burada a specificat faptul că, deși legea nu impune un anumit grad de îndatorare pentru cei care vor să dea în plată, toți cei care au inițiat notificări au un grad de îndatorare de peste 90%.

"AURSF a făcut două demersuri în acest sens. Ieri (marți-n.r.) am trimis o scrisoare MFP în care solicităm elaborarea unei Ordonanțe de Urgență prin care să se excepteze beneficiarii Legii nr.77/2016 de la de la plata impozitului pe venitul din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal. Ca motive am invocat, în primul rând, faptul că debitorul nu realizează un câștig ci, din contră, are o pierdere semnificativă din renunțarea la locuință, din avansul plătit la contractarea creditului, care la vremea respectivă ajungea la 20%, din plata ratelor timp de 8 — 10 ani, care de multe ori au inclus dobânzi și comisioane percepute în mod abuziv de bancă. Așadar, debitorul plătește impozit pe pierdere", a explicat Alin Iacob.

Potrivit acestuia, perceperea acestui impozit, care poate ajunge chiar la 10.000 de lei, reprezintă o barieră artificială și incorectă în calea deciziei debitorului de a apela la prevederile Legii privind darea în plată.

Mai mult, reprezentanții AURSF consideră incorectă aplicarea impozitului la soldul creditului și nu la valoarea imobilului. Avocatul AURSF, Alexandra Burada, a prezentat un exemplu de calcul cu privire la impozitul care trebuie plătit la valoarea imobilului comparativ cu cel care revine dacă se aplică la soldul creditului. Astfel, pentru un apartament în valoare de 24.710 euro, conform expertizelor notariale, impozitul de 2% ar fi de 2.217 lei. Împreună cu taxele notariale și celelalte taxe percepute, debitorul ar ajunge la un cost de 4.100 de lei.

Pentru același apartament, cu un sold al creditului de 80.000 de franci elvețieni, impozitul ar fi de 6.477 lei, iar taxele locale ar ajunge la 10.900 de lei.

În sprijinul solicitării de reducere a taxelor notariale cu 90%, reprezentanții AURSF s-au folosit de faptul că normele Ministerului Justiției prin care sunt stabilite aceste tarife prevăd faptul că "tarifele de onorarii conțin scutiri și reduceri pentru actele întocmite în scopul valorificării unor drepturi prevăzute de legi speciale și de protecție socială". "Spre exemplu, pentru Prima Casă se aplică o reducere de 30% a taxelor notariale", a explicat Alexandra Burada.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri