Producătorul Boeing, preferat pentru înnoirea flotei Tarom?

Doru Cireaşă Data publicării:
TAROM MARE

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat că a avut, miercuri, o întâlnire cu reprezentanţii producătorului de avioane Boeing, la care a participat şi premierul Sorin Grindeanu, pentru a discuta despre înnoirea flotei Tarom.

TAROM MARE

”Am avut o întâlnire cu premierul şi Boeing pentru înnoirea flotei de transport a Tarom. Compania a demarat procedura de achiziţia a două aeronave pentru înlocuirea celor două Airbus-uri. Puteam face asta de anul trecut, dacă se prevedeau banii în buget”, a spus Răzvan Cuc, în cadrul evenimentului "Transporturi şi Infrastructura în 2017", organizat de revista Capital.

Ministerul Transporturilor a anunţat, marţi, că Tarom a demarat la începutul lunii februarie o procedură care vizează achiziţia a două aeronave în leasing operaţional, în prezent aceasta fiind în etapa de evaluare a ofertelor.

Anunțul făcut de ministru ar indica posibilitatea ca flota Tarom să fie alcătuită în viitor din aeronave Boeing. Până în prezent oficialii români nu au făcut nicio referire la producătorul european. 

Pentru o linie aeriană este foarte importantă omogenitatea flotei. Acest aspect este cu atât mai important cu cât flota în cauză este mai mică. Omogenitatea permite micșorarea costurilor cu piesele de schimb, cu pregătirea personalului, cu reparațiile, etc. De regulă, liniile aeriene au flotele alcătuite fie din aeronave Boeing, fie din aeronave Airbus. Spre exmplu gigantul Lufthansa are doar 32 de aeronave fabricate de Boeing din totalul de 267. La alte linii aeriene, cum ar fi Czech Airlines, domină Airbus. Dealtfel cehii nu au nicio aeronavă Boeing ci doar Airbus și ATR.

În prezent însă flota Tarom este una amestecată în care se găsesc atât aeronave ale producătorului american (patru Boeing 737-300, patru 737-700), cât și ale celui european (patru Airbus A318). În plus, flota Tarom include și nouă aeronave cu elice ATR, modelele 42-500 și 72-500.

Achizițiile Tarom au fost întodeauna disputate. Ambii producători mondiali și-au exprimat dorința să fie cei aleși pentru achiziții de aeronave noi. Presiunile au îmbrăcat uneori inclusiv forme politice.

În 1994 în cursul unei vizite la Paris oficialii români promiteau solemn că linia aeriană va face achiziții de la compania europeană. Ulterior achizițiile unoe aeronave Airbus A318 au fost considerate neinspirate de către specialiști. Aceasta deoarece, deși de generație recentă și consum redus de carburant, aeronavele erau prea mici pentru a fi și rentabile.

Mai recent fostul manager privat al Tarom, Christian Heinzmann, anunța lărgirea paletei de firme unde vor fi purtate negocieri pentru achizițiile de noi aeronave. Producătorii clasici, anume Airbus și Boeing, au liste de așteptare aglomerate și de aceea Heinzmann menționa posibilitatea purtării unor negocieri cu alți producători precum Embraer sau Bombardier.

Oricum ar fi, discuțiile pe această temă se poartă de ani buni și nu s-au soldat cu rezultate. Flota Tarom rămâne una foarte veche, fapt care face ca aeronavele companiei să aibă costuri mari legate de carburanți, fiind în consecință lipsite de eficiență.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri