Cel mai slab leu din ultimii 4 ani și jumătate

Data actualizării: Data publicării:
mugur isarescu RESIZE-Mediafax Foto-Silviu Matei 2

Euro a depăşit joi 4,57 lei, atingând un nivel maxim din octombrie 2012. Zilele trecute guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, avertiza că nu mai este loc de întărire a monedei naționale.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat joi un curs de referinţă de 4,5729 lei/euro, în creştere cu 0,4% faţă de nivelul precedent şi nivel maxim din 24 octombrie 2012, pe fondul unei deprecieri accelerate a monedei româneşti, afectată de o conjunctură externă nefavorabilă. Miercuri, BNR a afişat un curs de 4,5539 lei/euro.

Creşterea rapidă a cursului euro/leu din ultimele două zile i-a surprins pe analişti, chiar dacă a venit în primul rând pe o conjunctură externă, de apreciere a euro şi de depreciere a monedelor emergente. 

"Nu credem că există prea mult loc de creştere, iar piaţa s-ar putea întâlni cu intervenţii ascunse ale băncii centrale dacă merge în aceasă direcţie", arată un raport al ING Bank, publicat joi. 

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a apreciat de la 4,1039 lei  - nivel minim din 9 noiembrie 2016 - până la 4,1140 lei.

Totodată, cursul francului elveţian a crescut de la 4,1712 lei la 4,1971 lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri