Profilul investitorului român la bursă. Până în 40 de ani, cu un venit anual de 50.000 de euro

Data publicării:
bursa valori bucuresti FB 1

Investitorii români dispun de lichidități de aproximativ 50.000 — 100.000 de euro pe care îi pot investi oricând, în funcție de oportunități, potrivit studiului, preluat de Agerpres. Românii care investesc pe piețele de capital — acțiuni, indici bursieri, FX, mărfuri — au o situație stabilă din punct de vedere financiar. Averea investitorilor români este estimată (potrivit declarațiilor proprii) într-un interval cuprins între 250.000 și 500.000 de euro.

Conform studiului, investitorii din România caută un broker profesionist, de cele mai multe ori, cu ajutorul căruia să-și plaseze investițiile și nu se limitează la piața locală sau la cele regionale. Dimpotrivă, caută oportunități în mod constant, indiferent de aria geografică.

Referitor la capitaluri, pentru România, clienții Saxo Bank sunt peste media regiunii. Anul trecut, de exemplu, media de depunere a clienților din România a fost aproximativ 47.000 de euro. Vârsta medie a investitorului român pe piețele internaționale de capital este de 35 — 40 ani.

Studiul arată că există o tendință a investitorului român de a fi mai conservator, de a nu se grăbi să iasă dintr-o poziție, chiar dacă pe termen scurt prețul ajunge să scadă sub prețul de achiziție, iar mulți dintre cei care au fonduri adiționale la dispoziție aleg mai degrabă să facă double-down, adică să profite de scăderi pentru a cumpăra mai mult și a-și scădea astfel media prețului de intrare.

Potrivit cercetării Saxo, românii tranzacționează aur, fie aur spot în pereche cu dolarul sau euro, fie sub formă de contracte futures sau ETF-uri. Însă nu mulți văd în aur o investiție de termen lung, ci mai degrabă îl folosesc în strategiile lor pe termen scurt, intraday chiar. Aurul este momentan în trend pozitiv, peste media 50-day și mult peste 200-day. Cu alte cuvinte, analiza Saxo arată că investitorul român tranzacționează aur profesionist, alegând să-și diversifice portofoliul în funcție de oportunități.

Din punct de vedere strict al volumelor tranzacționate, metalele prețioase, petrolul și cupru sunt cele mai populare în rândul investitorilor români. Principalul motiv este volatilitatea mare a acestora în ultimul timp, ceea ce reprezintă un instrument propice pentru tranzacții speculative. De cealaltă parte, există investitori instituționali din România care tranzacționează produse din sfera agro (grâu, porumb, soia, rapiță), pentru a face hedging față de activitatea lor exact în același domeniu.

Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 250 de clienți reprezentativi din România, care au făcut cel puțin o tranzacție în ultimele 180 de zile. Scopul cercetării a fost de a analiza îndeaproape comportamentul și obiceiurile de tranzacționare. Studiul a fost realizat pe parcursul a 6 luni și finalizat în primul trimestru 2016.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri