Profit din filme, de șapte ori mai mare. Industria cinematografică din România rămâne nevalorificată 

Data publicării:
scena din comoara 1

Cifra de afaceri de 53 de milioane de euro a industriei cinematografice din România este una dintre cele mai mici din regiune, arată o analiză realizată de PriceWaterhouseCoopers. Doar 750 de oameni lucrează în producţia de filme, iar numărul lor ar fi şi mai mic dacă nu ar exista colaborările cu studiourile de peste hotare.

82% din cifra de afaceri a industriei cinematografice româneşti este generată de banii pe care îi aduc străinii în ţara noastră pentru turnarea de coproducţii.

Filmele 100% româneşti generează doar 9 milioane şi jumătare de dolari. Cum nu au parte de distribuţie peste hotare, depind de piaţa internă, unde numărul cinematografelor este mic, iar interesul publicului este scăzut.

Potrivit datelor CNC, anul trecut filmele româneşti au vândut doar 200.000 de bilete, cam câte vând cluburile de fotbal într-un singur weekend. Ca o comparaţie, cinematografele româneşti au vândut în 2014 peste 8 milioane de bilete pentru filme americane.

Cum piaţa cinematografică nu se va schimba prea curând, studiourile ar trebui să găsească o soluţie prin care să atragă mai multe colaborări cu studiourile străine. Producătorii de filme din Statele Unite sau Europa de Vest care vor să filmeze în Cehia sau Ungaria beneficiază de diverse facilităţi fiscale. PriceWaterhouseCoopers recomandă ca astfel de ajutoare de stat să fie introduse şi în România. Ar duce industria cinematografică din ţara noastră la adevăratul ei potenţial, care a fost calculat la 350 de milioane de euro, de şapte ori mai mare decât în prezent.

Tot de şapte ori ar creşte şi impactul indirect al industriei filmului, care acum este la 200 de milioane de euro şi care poate ajunge la 1,4 miliarde de dolari. Iar taxele colectate de la studiourile de producţie ar creşte de la 35 de milioane de euro, cât sunt în prezent, la 110-140 de milioane de euro.

Un sector cinematografic puternic ajută - de la firmele de catering care prepară gustările pentru actori şi până la staţiunile aflate în apropierea locului în care a fost turnat un film celebru. Poate cel mai bun exemplu este cel al Tunisiei, care decenii la rândul a avut parte de turişti după ce deşertul său a găzduit o parte din filmările pentru seria de Star Wars.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri