Profit mai mare pentru afacerile de familie. De unde vin riscurile

Data publicării:
afacere familie

În urmă cu trei ani, Iuliana și Alexandrina Chelu şi-au deschis propria afacere - o firmă care produce steaguri. Le-a mers bine, firma a crescut şi acum au planuri să se extindă.

Chiar dorim să facem ceva frumos, nu numai pentru noi, ca afacere, din care să câștigi un bănuț, dar chiar și pentru comunitate”, spune Alexandrina Chelu.

„Sunt anumite lucruri pe care le facem în familie, adică nu mai aducem angajații la serviciu după orele de program”, spune și Iulian Chelu.

Afacerile de familie se dezvoltă şi datorită echilibrului dintre angajaţi, remarcă specialiştii.

„Muncesc pentru ei și observ o relație mai sănătoasă, mai bine controlată atunci când este vorba de efort și de rezultatul muncii”, spune analistul financiar Dacian Paladi.

Un studiu recent realizat de compania Price Waterhouse Coopers arată că, la nivel global, inclusiv în România, afacerile de familie s-au dezvoltat în ultimele 12 luni, iar rata de creştere se va menţine şi în următorii cinci ani. 13% dintre firme mizează chiar pe o crestere rapidă.

Şi totuşi, riscul care planează asupra afacerilor de familie vine tot din interior.

„Au pericolul confortului realizat, urmarea muncii înaintaşilor. Dar asta nu face şi nu rezolvă problema transferului între generaţii, care ramâne un proces sensibil şi de multe ori tumultuos”, spune Dacian Paladi.

Analiza mai arată că, dacă a doua generaţie duce mai greu mai departe o afacere de familie, procentul de reuşită scade la 19% la a treia generaţie, ajunge la 7% la cea de-a patra şi coboară la 5% la a cincea generaţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri