PROPUNERE. Creditele în euro ar putea fi transformate în lei, fără comisioane și garanții suplimentare

Data publicării:
banca credite ghiseu finante sursa foto digi24-1

Parlamentarii vor să oblige băncile să accepte transformarea tuturor creditelor din euro în lei, dacă valoarea creditului, convertită în moneda națională este depășită cu 20 la sută. Și, în cele mai multe cazuri, pentru creditele luate în perioada de boom este depășită, căci leul s-a depreciat mult mai mult față de dolar, euro sau franc elvețian.

Pe partea de creditare, ne-am putea aștepta la o intensificare a creditării pe lei, am văzut o trecere cu succes a creditării ipotecare de pe valută pe lei, atat în cadrul programului Prima Casă, cât și în cadrul creditelor ipotecare obișnuite și ne asteptăm să asistăm la o creștere a creditării și pe segmentul companiilor, bineinteles în lei, în 2014”, a spus Eugen Șinca, analist-șef la BCR.

Conversia ar trebui făcută fără costuri pentru client. Practic, banca nu ar trebui să mai ceară comision de analiză, de acordare, sau orice altă cheltuială.

Băncile oferă refinantare în lei și acum, dar la creditele ipotecare cere garanții suplimentare, căci valoarea imobilelor a scăzut. Și această cerință, a altor garantii ar fi îndepărtată prin propunere legislativă.

Conversia creditului în lei poate ajuta o parte dintre clienți, însă nu toate creditele în valută ar putea fi transformate în lei în beneficiul clienților.

În cazul unui credit de 60.000 de euro, luat pe o perioadă de 30 de ani, în anul 2007, rata lunară este de 433,5 euro sau 1.445 de lei. Totalul de plată depăşeşte 156.000 de euro. După şase ani şi opt luni de plată, clientul a plătit băncii peste 34.000 de euro, în special dobânzi, căci din principal a achitat abia 4.300 de euro.

La refinanţarea acestui credit în euro, clientul se trezeşte cu o primă rată lunară mai mare cu peste 122 de lei, dar cu un total de rambursat mai mic, de 94.500 de euro. Acest total se adaugă la cei 34.000 de euro plătiţi anterior de refinanţare.

Comparată cu suma iniţială de plată, de dinainte de refinanţare, totalul de rambursat scade. Însă calculul nu rămâne bătut în cuie, pentru că dobânzile fluctuează, iar costurile se pot umfla şi mai mult. E o perioadă în care dobânda ROBOR este la minime istorice.

În anii următori poate crește. Și, odată cu ea, rata și totalul de plată. Doar o depreciere accentuată a leului ar putea să justifice o refinanțare. Însă, cu excepția episoadelor de scandal politic din 2012, euro a fost în jurul a 4,5 lei sau chiar sub această cifră.

Un alt grup de parlamentari au şi ei o propunere asemănătoare, dar mai radicală. Vor ca împrumuturile acordate în valută să fie returnate în lei, la cursul semnării contractului. E o schemă împrumutată din Ungaria, acolo unde guvernul lui Viktor Orban e cu piciorul pe gâtul bancherilor. Dar e o măsură periculoasă care poate falimenta bănci.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri