Radu Dumitru (SNAM): România poate asigura apa minerală necesară țărilor europene timp de 25 de ani continuu

Data publicării:
Sticla de apa minerala fara eticheta GettyImages-73080788

 

Foto: Gulliver/GettyImages 

Directorul SNAM spus că rezervele de apă minerală ale României sunt foarte mari, în condițiile în care acoperă cam 60% din volumul de apă minerală existent la nivelul Europei. Astfel, statul român se află în negocieri avansate cu un fond de investiții din Liban, care vrea să importe o cantitate mare de apă minerală, dar și cu alte state arabe care au nevoie de apă, potențialul de export al României fiind foarte mare.

Radu Dumitru susține că unul dintre obiectivele SNAM pentru acest an este acela de a achiziționa propria fabrică de îmbuteliere a apei minerale, cu credit bancar sau cu fonduri europene.

De asemenea, șeful SNAM a arătat că societatea vinde apă minerală către îmbuteliatori cu aproape 4 bani pe litru și ajunge la consumatori, la raft, cu circa 1,5 lei litrul.

Potrivit acestuia, costul ridicat al apei minerale în România este unul dintre motivele pentru care se consumă apă controlată în cantități reduse.

„Rezervele României de apă minerală sunt foarte mari, în condițiile în care acoperă cam 60% din volumul de apă minerală existent la nivelul Europei. Din cantitatea disponibilă în România se extrage cam 70%. Cu alte cuvinte, România poate asigura apa minerală necesară timp de 25 de ani continuu, ca și potențial de resursă de apă minerală, de calitate foarte bună. Pe lângă izvoarele aflate deja în exploatare, în prezent avem în cercetare 10 perimetre”, a declarat Radu Dumitru, adăugând că România are un mare potențial de export.

„În prezent sunt câteva companii care îmbuteliază apă minerală, care și exportă. Volumul la export se situează undeva la 3-4% din volumul de vânzări, care ar însemna aproximativ 2 milioane de metri cubi de apă, foarte puțin comparativ cu cât se vinde la nivel național”, a precizat el.

„În ceea ce privește Societatea Națională a Apelor Minerale, ca strategie pentru perioada următoare, s-au făcut multe demersuri la nivel guvernamental pentru a exporta apă minerală. Am participat la foarte multe întâlniri cu reprezentanți din China și Qatar, care au un mare interes să cumpere apă din România. Potențialul de export al României este foarte mare. Se lucrează la forma de export, la forma de a vinde apa. Noi, ca Societate Națională a Apelor Minerale, asigurăm o apă minerală de calitate și o păstrăm bine din punct de vedere al calității. În prezent ne aflăm în stadiul de negocieri cu țările arabe, care au nevoie de apă”, a mai spus directorul SNAM.

„De asemenea, ne aflăm în negocieri avansate cu un fond de investiții din Liban, care vrea să importe 100.000 de metri cubi pe lună. Cantitatea este mare, în prezent discuțiile referindu-se la modalitatea de export. Până în prezent, Societatea Națională a Apelor Naturale s-a ocupat doar de exploatarea apei minerale din pământ și comercializarea acesteia către societăți care îmbuteliază. Principalul scop al nostru este de a păstra calitatea apei și cantitatea extrasă. Când spun cantitatea de apă, mă refer la potențialul sursei. După descoperirea unui izvor, cercetarea durează aproximativ doi-trei sau cinci ani. În acest timp trebuie să vedem care este potențialul real, natural, de curgere al acelui izvor sau de exploatare al acelui izvor. Dacă scoatem mai multă apă, izvorul se surpă în interior. Trebuie găsită o cantitate optimă pentru a exploata sursa”, a subliniat el.

„Până în prezent, Societatea Națională a Apelor Minerale nu a îmbuteliat apă minerală, nu are fabricile ei. Există intenția de a cumpăra fabrici din piața liberă pe potențialul unui izvor, iar statul să îmbutelieze. Pentru export sau proiecte sociale cred că este momentul ca și statul român să poată îmbutelia, să poată exporta această apă. Unul dintre proiectele pe termen scurt este acela ca statul să aibă propriile fabrici de îmbuteliere”, a adăugat Radu Dumitru.

Citiți și Statul român vrea să exporte apă în statele arabe



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri