Raiffeisen Bank International ar putea să se retragă din Rusia şi din alte ţări din estul Europei

Data publicării:
banca raiffeisen-Publimedia-Andrei Spirache

Banca austriacă se află în proces de evaluare a tuturor celor 15 pieţe pe care activează şi va decide în următoarele şase luni ce afaceri va restrânge şi dacă se va retrage din unele ţări, a declarat Karl Sevelda, directorul general executiv al Raiffeisen Bank, pentru publicaţia internă a băncii, relatează Bloomberg, potrivit Mediafax.

"Acolo unde nu putem obţine profituri satisfăcătoare şi unde nu se întrevede o îmbunătăţire, vom reduce afacerea sau putem chiar să ieşim de pe una dintre pieţe", a declarat Sevelda.

El a precizat că Raiffeisen se concentrează în continuare pe afacerile din România, Austria, Cehia şi Slovacia şi a scos Rusia şi Polonia de pe lista ţărilor cărora le acordă prioritate, listă publicată în 2013.

Raiffeisen Bank estimează că va înregistra o pierdere de peste 500 de milioane de euro în 2014, din cauza conflictului dintre Rusia şi Ucraina, a deprecierii rublei şi a rezultatelor slabe ale economiei ruseşti.

Raiffeisen este a treia mare bancă străină din Rusia, după UniCredit şi Societe Generale, iar cea mai mare parte a profitului a fost generată de afacerea din Rusia în fiecare an începând cu 2011.

Banca austriacă este deţinută de 490 de bănci cooperatiste locale, prin intermediul a opt entităţi regionale şi a Raiffeisen Zentralbank.

"E de înţeles dacă băncile regionale şi băncile primare Raiffeisen sunt puţin alarmate. Ceea ce citeşti despre Rusia este, într-adevăr, alarmant. Îi asigur pe acţionarii noştri că vom acţiona ţinând cont de riscuri", a declarat Sevelda.

Raiffeisen Bank International a raportat, pentru primele nouă luni ale anului trecut, un profit după taxe în România de 81 milioane euro, în stagnare faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, veniturile mai mari din comisioane şi tranzacţionare fiind anulate de scăderea veniturilor din dobânzi.

Activele totale raportate de banca austriacă pentru România au urcat cu 3,1%, de la 6,31 miliarde euro la 6,51 miliarde euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri