Raiffeisen intenţionează să cumpere Millennium Bank România

Data publicării:
rzbr

Austriecii de la Raiffeisen vor să cumpere afacerile din România ale portughezilor de la Millennium Bank. În urma acestei tranzacţii, toţi clienţii ei vor deveni clienţi Raiffeisen, iar unii dintre aceştia sunt interesanţi: a creditat Poşta Română, dar şi mai multe companii portugheze prezente în România. De altfel, Milennium are o reţea mică de sucursale pentru clienţii persoane fizice şi s-a concentrat pe acordarea de credite companiilor. Însă nu a fost mereu cea mai inspirată strategie.

Millennium Bank îşi vinde afacerile din România la cererea Comisiei Europene, ca urmare a planului de restructurare a sistemului bancar din Portugalia, şi este foarte aproape să găsească un cumpărător. Surse citate de Bursa spun că Raiffeisen a arătat cel mai mare interes pentru preluarea subsidiarei româneşti a Millennium, însă deocamdată nu se ştie cât ar fi dispuşi să plătească austriecii.

Din 2007, de când a intrat în România, Millennium a fost pe pierdere în fiecare an. Însă în 2013 pierderea a fost ceva mai mică - doar 5,9 milioane de euro. Anul acesta, banca plănuia să înregistreze pentru prima oară profit.

Dacă vor cumpăra Millennium, austriecii de la Raiffeisen vor prelua şi cei 75.000 de clienţi pe care banca portugheză îi are în România.

Împrumuturile acordate de Millenium în România se ridicau la finele anului trecut la 488 de milioane de euro. Tot atunci banca gestiona depozite de 365 de milioane de euro. Potrivit celui mai recent raport anual al băncii, pe 2012, rata împrumuturilor restante se ridică la doar 15%. Este un procent mai mic decât media sistemului bancar românesc, chiar dacă în unii ani pierderile băncii au fost provocate tocmai de faptul că unii clienţi, îndeosebi companii, au întârziat la plata creditelor.

Clienţii Millennium sunt mai puţini decât clienţii Citibank preluaţi de Raiffeisen anul trecut. Însă creditele şi depozitele gestionate de banca portugheză sunt de câteva ori mai mari decât cele ale Citi - asta şi pentru că Raiffeisen a preluat doar clienţii persoane fizice ai Citibank. În cazul preluării Millennium, la Raiffeisen ar ajunge şi clienţii companii, care au luat împrumuturi mult mai mari decât persoanele fizice. Printre ei se numără şi Poşta Română, care a împrumutat 20 de milioane de euro de la Millennium, dar şi mai multe companii portugheze prezente în România.

La Raiffeisen ar ajunge şi reţeaua de 65 de sucursale Millenium, în care lucrează 560 de angajaţi. Câte dintre aceste sucursale vor fi transformate sub sigla Raiffeisen şi câte vor fi închise rămâne de văzut.

În ultimul an, două bănci locale au fost vândute. Însă niciuna dintre ele nu a fost preluată de altă bancă, ci de un fond de investiţii. Romanian International Bank a fost achiziţionată de investitorii polonezi de la Getin Holding, în vreme ce Nextbank a fost cumpărată de fondul Emerging Europe.

Mişcările de acest gen în sistemul bancar românesc ar putea continua şi în anii următori. Preşedintele Unicredit Ţiriac Bank, Răsvan Radu, a declarat miercuri într-o conferinţă că până în 2019 ar mai putea rămâne doar 30 de bănci în România, cu aproape zece mai puţine decât în prezent.

Business Club

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri