Raport Curtea de Conturi. Bani dați după bunul plac al ministrului Liviu Dragnea

Data publicării:
Teanc de bani lei digi24 august 2015 2

Aproape 1,6 miliarde de lei s-au cheltuit în 2013 şi 2014 fără a avea la bază o notă de fundamentare. Banii au fost daţi prin ordin de ministru la cererea beneficiarilor sau la propunerea consiliilor judeţene. Cei mai mulţi bani din Programul de Dezvoltare Locală, aflat în subordinea Ministerului Dezvoltării, au fost daţi în 2014, an electoral.

Potrivit legii, proiectele finanţate prin acest program trebuie să se facă pe baza unor criterii de prioritizare, spun inspectorii Curţii de Conturi. Însă în aceste cazuri nu s-a ţinut cont de criterii.

Raportul Curţii de Conturi mai arată că, în a doua jumătate a anului 2014, Ministerul Dezvoltării condus atunci de Liviu Dragnea nu a aprobat finanţarea a 247 de investiţii de importanţă majoră din domeniul alimentării cu apă și canalizare din cauza fondurilor insuficiente. Cu toate acestea, a găsit aproape 57 de milioane de lei pentru construirea de grupuri sanitare şi cămine culturale, precum şi extinderea unor primării.

În plus, prin ordin de ministru au fost încheiate contracte pentru investiţii noi în luna decembrie, deşi era evident că nu mai era timpul fizic necesar pentru utilizarea sumelor până la finalul anului. În această situaţie au fost modernizarea drumurilor locale din Țîntăreni, județul Gorj, asfaltarea străzilor din Braniştea, judeţul Dâmbovița, şi Frătăuții Vechi, județul Suceava.

Cheltuieli prin ordin de ministru

2013: 194,9 milioane de lei

2014: 1,37 miliarde de lei

Proiectele mari, fără finanţare

fără fonduri: 247 investiţii în alimentare cu apă şi canalizare

57 milioane de lei: grupuri sanitare, extinderea de primării şi cămine culturale

Contracte pe final de an

- modernizarea drumurilor din Ţîntăreni, jud. Gorj - 40.000 lei

- asfaltarea străzilor din Braniștea, jud. Dâmboviţa - 30.000 lei

- asfaltarea străzilor din Frătăuţii Vechi, jud. Suceava - 500.000 lei

(sursa: Curtea de Conturi)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri