Ratele pentru Prima Casă la garsoniere şi locuinţe cu 2 camere, cu peste 20% mai mici decât chiriile

Data publicării:
apartament mfax 1

FOTO: Mediafax

Şi în Iaşi, Sibiu şi Ploieşti, ratele lunare la garsoniere sunt mai mici cu peste 20% faţă de chiriile lunare, scrie Mediafax.

Studiul comparativ, efectuat asupra cotaţiilor medii din nouă zone ale Bucureştiului şi din nouă oraşe din ţară (Cluj Napoca, Iaşi, Constanţa, Craiova, Oradea, Braşov, Ploieşti, Sibiu, Timişoara) reflectă principalele diferenţe între chiriile lunare şi ratele lunare la creditele contractate prin programul Prima Casă la instituţia Banca Românească pentru garsoniere, apartamente cu două camere şi, respectiv, pentru apartamente cu trei camere.

"O rată mai mică decât chiria şi avantajul unui avans de minimum 5% justifică în continuare decizia de investiţie într-o locuinţă prin programul Prima Casă. Diferenţele dintre rate şi chirii sunt semnificative în special la cele mai solicitate categorii de locuinţe - garsonierele şi apartamentele cu două camere", a declarat, într-un comunicat, Dan Grigoriu, director divizia produse şi segmente retail Banca Românească.

De exemplu, pentru o garsonieră în Berceni şi Giurgiului (Sectorul 4, Bucureşti), un cumpărător prin programul Prima Casă plăteşte o rată de 164 de euro/lună, în timp ce un chiriaş plăteşte 200 de euro/lună. Cei care vor să cumpere un apartament cu două camere situat în cartierele din Sectorul 1 al Capitalei (Bucureştii Noi, Griviţei, Gara de Nord) plătesc o rată lunară de 248 de euro, faţă de o chirie medie lunară de 300 de euro. O rată cu aproape 40 de euro mai mică decât chiria vor plăti cei care cumpără un apartament cu două camere în Sectorul 2 din Bucureşti (Tei, Colentina, Pantelimon).

"Cu excepţia apartamentelor din zonele centrale şi nordul Bucureştiului, apartamentele din Capitală se încadrează în programul de creditare Prima Casă. De asemenea, toate tipurile de apartamente din principalele oraşe ale ţării se încadrează în acest program, singura excepţie o constituie apartamentele cu trei camere din Cluj-Napoca", a declarat Adrian Erimescu, director general Imobiliare.ro.

În Constanţa, Craiova şi Oradea, ratele lunare la apartamentele cu două camere sunt cu aproximativ 15% mai mari faţă de chirii.

"Dacă ne raportăm la rezultatul pe termen lung, chiar şi la un plus de aproximativ 20% faţă de chiria lunară, care se traduce în câteva zeci de euro, decizia de a investi în propria locuinţă rămâne avantajoasă", a adăugat Grigoriu.

Valoarea maximă finanţată prin programul Prima Casă de către Banca Românească pentru un apartament vechi este de 57.000 de euro, echivalentul în lei.

De aceea, pentru toate locuinţele care costă peste 60.000 de euro, rata prin Prima Casă este aceeaşi, iar diferenţele apar în valoarea avansului.

Astfel, cei care vor să cumpere un apartament cu trei camere într-o zonă semicentrală a Capitalei (1 Mai, 13 Septembrie, Dristor, Moşilor, Ştefan cel Mare, Mihai Bravu, Tineretului, Vitan Nou) vor plăti un avans de aproximativ 18.400 de euro şi o rată de 327 de euro/lună, în timp ce chiria lunară este, în aceeaşi zonă, de 390 de euro.

În Cluj Napoca, un apartament de 3 camere prin Prima Casă poate fi cumpărat cu un avans de 8.000 de euro şi cu o rată lunară de 327 de euro, apropiată de chiria lunară(330 de euro). În Braşov, avansul de 2.850 de euro şi o rată de 310 euro/lună le asigură cumpărătorilor o locuinţă cu 3 camere.

De la începutul programului guvernamental Prima Casă, în 2009, Banca Românească a acordat, până la finalul lunii septembrie 2014, peste 5.300 de credite.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri