Reacția Consiliului Concurenței, după ce Guvernul a anunțat înghețarea tarifului RCA

Data publicării:
bogdan chiritoiu la digi24
Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței. Foto: Digi24

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat că pentru a doua oară în istoria țării instituția este pregătită să accepte înghețarea prețurilor RCA pentru șase luni. Bogdan Chirițoiu a atras, însă, atenția că soluția pentru ca șoferii să beneficieze de servicii de RCA bune o reprezintă jocul concurențial pe piață nu intervenția autorităților. 

bogdan chiritoiu

„Nu e uşor pentru noi să facem asta. Suntem obișnuiți să credem că e concurența soluția la problemele economice, și nu reglementarea statului. Înţelegem că se cuplează acum două şocuri. În aceste condiții, pentru a doua oară în istoria țării suntem pregătiți să acceptam activarea unei clauze din legea concurenței care permite Guvernului, cu avizul Consiliului Concurenței, să plafoneze sau să îngheţe preţurile pe șase luni. Pe termen mediu, nu putem să trăim din excepțional în excepțional. Soluția o aduce piaţa și nu o reglementare excesivă a preţurilor”, a explicat Bogdan Chirițoiu.

Președintele Consiliului Concurenței a spus că prețurile RCA cresc deoarece România are o rată a accidentelor mai mare decât restul Europei. 

„Soluția cetățenii să beneficieze de servicii RCA bune va veni din jocul concurențial de pe piață, și nu din intervenția noastră sau a altor autorități. Acum e un șoc ce trebuie absorbit, dar pe termen mediu trebuie să ne asigurăm că piaţa merge bine. De ce RCA-urile cresc? Pentru că avem multe accidente față de restul Europei. Trebuie să vedem cum facem să diminuam numărul”, a spus Bogdan Chirițioiu.

Reprezentanții transportatorilor discutat, miercuri, cu reprezentanții Guvernului și ai Consiliului Concurenței.

În urma discuțiilor, transportatorii au anunțat că protestul programat pentru joi ar putea fi amânat și că tarifele la RCA vor fi înghețate șase luni, nu doar pentru transportatori, ci pentru toți posesorii de autovehicule.

Ulterior, premierul Dacian Cioloș a confirmat că tarifele RCA vor fi înghețate timp de șase luni, la un preț de referință care va fi anunțat în cel mult 30 de zile. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri