Reacția lui Tudose după datele îngrijorătoare de la Eurostat

Data actualizării: Data publicării:
tudose gov ro (1)

Premierul Mihai Tudose spune că România se va încadra în ţinta de deficit bugetar de 3% atât în acest an, cât şi în 2018. Declaraţia şefului Executivului vine după ce Eurostat a anunţat că ţara noastră a depăşit nivelul de 3%, impus de Uniunea Europeană, și a ajuns la cel mai mare deficit din UE.

Reporter: Vă rog să ne spuneţi despre deficit, dacă o să fie probleme.

Mihai Tudose: Nu. Deficitul pe anul ăsta e sub 3% şi la anul tot sub 3.

Reporte: Acum au iesit nişte date cu 4,1 pe semestrul II.

Mihai Tudose: Am înțeles. Îmi permiteţi să comentez ce ştiu eu, nu ce ştiţi dumneavoastră? Sub 3%. 2,97% pe 2017 şi tot aşa e pe 2018, este bugetul prognozat.

Diferenţa dintre veniturile şi cheltuielile bugetare a fost de 4,1% în al doilea trimestru din acest an. Este cel mai mare nivel înregistrat în cele 28 de ţări ale spaţiului comunitar, potrivit datelor biroului european de statistică.

Cifrele anunţate de Eurostat sunt un semnal de alarmă, a declarat, la emisiunea „În faţa ta”, fostul ministru al Finanţelor Ioana Petrescu.

Este un mare semnal de alarmă. E 4,1, cu mult peste limita de 3% ESA. Guvernul mai are două luni de a modifica acest deficit. Sunt foarte puţine opţiuni în acest moment, pentru că e mult prea târziu să introducă o taxă, pentru că nu ai când să colectezi în două luni. Singura măsură ar fi probabil o nouă rectificare bugetară, în care să se asigure pensiile şi salariile pentru următoarele luni, şi să se controleze foarte strict orice altă cheltuială din bugetele ministerelor. Într-o extremă, se poate merge ca aproape toate cheltuielile, în afară de cele de salarizare, să fie îngheţate, să fie puse într-un buffer, care poate fi accesat doar cu acordul ministrului de Finanțe”, a spus Ioana Petrescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri