Rectificare bugetară: Autoritățile locale primesc mai mulți bani

Data publicării:
sedinta guvern

Guvernul alocă peste 3,4 miliarde de lei la final de an pentru autoritățile locale, pentru cheltuieli curente și prin intermediul bugetului Ministerului Dezvoltării, pentru lucrări de infrastructură locală.

În schimb, taie 1,6 miliarde de lei de la Transporturi, pe motiv că Ministerul nu are acum lucrări importante în derulare. Nu este singurul minister de la care se iau bani. Ministerul Mediului va pierde 120 de milioane de lei, iar Ministerul Energiei 108 milioane. Ministerul Comunicaţiilor are o scădere de 23 de milioane, iar Societatea Română de Televiziune 13 milioane de lei.

Premierul anunţa însă că toate ministerele vor fi pe plus la rectificare, în condiţiile în care există venituri cu 6,5 miliarde de lei mai mari faţă de cheltuielile estimate.

„Toate cererile pe care le-ați făcut, pentru medici, pentru salariile la medici, pentru transporturi, pentru încălzire, autoritățile locale, cam tot ce ați cerut am putut să punem în practică”, a spus premierul Victor Ponta.

Ministerul Agriculturii va primi una dintre cele mai mari sume, iar o mare parte din bani va merge către fermierii afectaţi de secetă.

„640 de milioane de lei pentru despăgubiri, 106 milioane pentru plata subvenției la motorină pentru trimestrul trei”, a spus Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

Bani în plus vor primi şi proiectele Ministerului Dezvoltării Regionale şi cele ale Ministerului Fondurilor Europene. Bugetul Apărării va fi suplimentat pentru achiziţii de echipamente militare, iar Fondul Naţional de Sănătate - pentru plata salariilor mărite ale medicilor. Ministerul Educaţiei primeşte şi el bani pentru finanţarea universităţilor, burse şi manuale şcolare.

Iar proiectul de rectificare prevede şi 400 de milioane de lei pentru diverse achiziţii în instituţiile publice.

„Cred că ar trebui să existe o schimbare dinspre cheltuieli sociale, salarii, subvenţii, către investiţii. Tot vorbim de investiţii publice, dar ele rămân reduse”, a spus Dan Bucşa, economist şef în cadrul unei bănci comerciale.

Guvernul îşi pune însă deoparte, în fondul de rezervă aflat la dispoziţia sa, aproape un miliard de lei.

Cine primeşte bani

Ministerul Dezvoltării Regionale: 754,4 milioane de lei

Ministerul Fondurilor Europene: 729,6 milioane lei

Ministerul Apărării: 558 milioane de lei

Fondul Naţional de Asigurări de Sănătate: 361,5 milioane de lei

Ministerul Educaţiei: 271 milioane de lei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri