Rectificarea bugetară aduce salarii mai mari, dar sacrifică unele investiții

Data publicării:
sedinta guvern 10 iunie gov ro-2

Deşi sunt o prioritate în discursurile politicienilor, Transporturile pierd un miliard de lei la rectificarea bugetară, bani destinaţi proiectelor europene. Este o sancţiune, lasă să se înţeleagă politicienii.

„Transportul este sectorul care, din păcate, ne dezamăgește în continuare. Cel puțin pe mine personal, care și cunosc foarte bine acest sector, pot să spun că mă dezamăgește, din păcate, an de an. Pe de o parte, pentru că nu cheltuie banii pe care îi au alocați, pentru că știm foarte bine, de cheltuirea acestor bani pe acest sector se leagă, într-un fel sau altul, dezvoltarea întregii economii. Deci, pe de o parte, nu cheltuie banii, pe de altă parte, mai vin și solicită bani suplimentari”, a declarat ministrul finanțelor în emisiunea „Imparțial” de la Digi24.

Cu toate acestea, nu dezvoltarea economiei pare a fi principiul care guvernează împărţirea banilor la rectificare.

Cea mai mare sumă la rectificare urmează să fie primită de primării și consilii județene, peste 1,3 miliarde de lei. O sumă similară urmează să fie alocată și pentru plata salariilor, a indemnizațiilor și a alocațiilor dublate pentru copii.

În cele din urmă, aceşti bani vor ajunge în consum, un sector care nu duce însă la creştere economică durabilă, explică specialiştii.

Este evident că aici avem o mare problemă, investițiile sunt din ce în ce mai puține și acest lucru nu este de natură să ne bucure. A pompa banii în consum, într-o perioadă de creștere economică, nu mi se pare a fi o politică ințeleaptă”, spune Emilian Duca, analist economic.

Potrivit premierului însă, investiţiile suferă din altă cauză: anchetele justiţiei, care opresc dezvoltarea infrastructurii.

La rectificare, cele mai multe ministere au primit însă bani în plus. Ministerul Finanţelor va avea un buget cu 1,24 de miliarde de lei mai mare. Bani în plus ajung și la Interne, Justiţie şi Externe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri