Reducerea TVA, o bătaie de cap pentru comercianți

Data publicării:
tva redus casa marcat bon fiscal

Nu toţi comercianţii s-au conformat în prima zi a anului, iar cei care nu şi-au actualizat casele de marcat cu noile prevederi ale Codului fiscal au refuzat să dea bon fiscal, ca să nu poată fi traşi la răspundere.

Timișoara

Discuție filmată cu camera ascunsă

Reporter: Cât e? 15?

Vânzător: 15.

Reporter: Dacă puteți să îmi dați și bonul, vă rog, m-ar ajuta!

Vânzător: Dacă veniți după un sfert de oră că nu știu să fac!

Reporter: Nu se poate acum?

Vânzător: Că vine șefu'...

Reporter: Am înțeles. Nu se poate acum?

Vânzător: Eu nu știu. 00:30.

Cluj-Napoca

Prima zi a anului a adus reducerea TVA de la 24 la 20 la sută, iar cei care respectă legea au muncit chiar şi pe 31 decembrie pentru a opera modificările la casele de marcat.

Specialiștii care se ocupă de modificarea TVA la casele de marcat spun că în ultima perioadă volumul de muncă a crescut de cinci ori.

Încercăm să rezolvăm problema, dar este un regret nu numai al nostru, ci îl simțim și la beneficiarii noștri, este cel legat, zic eu, de momentul prost ales”, spune Dan Bărluțiu, directorul unei firme de fiscalizare a caselor de marcat.

Nemulțumiţi de momentul ales pentru schimbări sunt şi patronii de magazine și restaurante. Unii dintre ei sunt la datorie şi în prima zi a anului.

Nu am putut să plec nicăieri, plus problemele și munca care se vor ivi de acum înainte, toate modificările în contabilitate”, spune Rodica Andru, contabilă.

„Este un efort suplimentar pe care echipa noastră împreună cu mine trebuie să-l facem în ultima zi a anului pentru ca să ne asigurăm că schimbăm prețurile la nivelul tuturor aplicațiilor și la nivelul tuturor afișajelor ca din 4 ianuarie, practic prima zi de muncă, să fim pregătiți pentru clienți”, arată Paul Ivanciuc, manager de firmă.

Reprezentanții Ministerului Finanțelor spun că reducerea TVA ar trebui să aibă efecte pozitive prin încurajarea consumului și creșterea gradului de colectare, încasările din TVA fiind principala sursă de venit pentru bugetul de stat.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri