Reprezentant al Ambasadei SUA: Încurajați dispora să investească acasă

Data actualizării: Data publicării:
dean thompson

România trebuie să creeze un mediu care să încurajeze dispora să investească acasă, „într-un mediu lipsit de corupție, competitiv”, a spus, marți, adjunctul șefului de misiune al Ambasadei SUA la București, Dean Thompson, citat de Agerpres.

Acesta a vorbit la Banca Națională a României în cadrul evenimentului Profit Growth.forum.

El s-a referit la progresele pe care România le-a făcut de la aderarea la Uniunea Europeană în domeniile democrației, statului de drept, al „respectului pentru drepturile omului și libertăților fundamentale”.

În contextul menționării președinției Consiliului UE, pe care România o va deține în 2019, Thompson l-a parafrazat pe John F. Kennedy, spunând: „Nu vă întrebați ce poate face Uniunea Europeană pentru România, întrebați-vă ce poate face România pentru Uniunea Europeană!”.

Oficialul american a spus că este încrezător în dezvoltarea infrastructurii române, ce va permite țării noastre să „fie lider în ecuația europeană a energiei”.

Pe piața financiară actuală, România este foarte stabilă — are, printre altele, o monedă stabilă și o rată a dobânzii mică (...) Sub managementul Băncii Naționale a României, la finalul anilor '90 au fost aduse beneficiile expertizei, capitalizării, care au contribuit la forța sectorului bancar al României azi”, a apus Thompson.

Actualul cadru, a adăugat el, va aduce investițiile străine de care România are nevoie, dar va da țării și „posibilitatea de a absorbi fondurile europene alocate pentru perioada 2014 — 2020”.

Adjunctul șefului de misiune a vorbit și despre nevoia ca România să se concentreze pe resursa umană.

Odată cu progresul României, nu trebuie uitate prioritățile de bază, anume susținerea tinerelor talente, să fie convinse să își arate valoarea aici, într-un mediu lipsit de corupție, competitiv. România trebuie să creeze un mediu care să încurajeze dispora să investească acasă, să își valorifice resursele dobândite local ori în străinătate. Sunt încrezător că România va reuși pe această cale”, a mai spus Dean Thompson.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri