Restanţele românilor la bănci, în creştere: peste 10 miliarde de lei în septembrie

Data publicării:
banca clienti credite

Mariana Mărăcină a întârziat de câteva ori plata ratei la bancă. Spune că i-a fost tot mai dificil să o acopere, în condiţiile în care aceasta s-a dublat în ultimii şase ani, iar salariul a rămas la fel.

E mai greu, trebuie hotărât dinainte ce faci. Nu programezi cum trebuie, te sună banca de te înnebuneşte”, a spus Mariana Mărăcină, clienta unei bănci.

La sfârşitul lunii septembrie, peste 653.000 de români aveau restanţe la credite. Cei care au întârzieri foarte mari se pot trezi că sunt executaţi silit. Ca să evitaţi executarea silită, trebuie să mergeţi la bancă şi să anunţaţi că nu mai puteţi plăti ratele la timp. Banca vă va propune o serie de soluţii precum: amânarea plăţii ratei timp de trei luni, prelungirea perioadei de rambursare, reducerea temporară a ratei timp pe o anumită perioadă.

Soluţii de redresare sunt şi pentru cei care au restanţe la mai multe credite. Împrumuturile mai mici pot fi adunate într-unul singur, la care clientul să aibă o rată mai redusă, dar pentru care perioada de rambursare este mai mare.

Pentru toţi clienţii este important să ştie să nu se îndatoreze maximul sumei posibile, maximul perioadei posibile, pentru că incidente nefericite în viaţă pot face să fie nevoie de prelungirea maturităţii creditului, să fie nevoie de o restructurare a creditului”, a spus Ionuţ Stanimir, reprezentantul unei bănci.

Totalul restanţelor a urcat aproape de 10,4 miliarde de lei la sfârşitul lunii septembrie, iar cele mai multe sunt întârzieri de peste trei luni, arată datele Băncii Naţionale.

Datornici la bănci

Număr restanţieri

august: 651.522

septembrie 653.633 

Total restanţe

august: 10,32 mld. lei

septembrie: 10,36 mld. lei

sursa: BNR

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri