România corporațiilor, slabă în regiune

Data publicării:
harta

Într-un top 500 al celor mai mari companii din Europa Centrală şi de Est, România este reprezentată de doar 46 de companii, cu patru mai multe faţă de 2014, dar la mare distanţă de campioana regiunii - Polonia, care are 170 de companii. Şi în comparaţie cu ţări mult mai mici, România stă prost. Cehia are 79 de mari firme în acest top, iar Ungaria - 66. În plus, din cele 46 de firme româneşti intrate în clasament, doar trei reprezintă afaceri autohtone.

Primul lucru care te surprinde este cât de puţine companii private, româneşti, cu capital autohton avem. Capitalul străin are un rol - noi nu avem capital, asta este, ne împrumutăm de la instituţii internaţionale, accesăm fondurile europene, dar nu avem capital”, spune Florin Pogonaru, președintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri.

Nicio firmă românească nu este printre primele în sectoarele importante.

La bănci, BCR se află pe locul al 15-lea, iar în sectorul de retail multinaţionale precum Kaufland şi Lidl fac legea. În industrie, Dacia este abia pe locul al 8-lea în topul companiilor din regiune, cu venituri de 4,2 miliarde de euro.

În sectorul energetic, OMV Petrom este cu mult în urma primelor clasate - compania poloneză PKN Orlen, care are venituri de cinci ori mai mari, ori MOL Ungaria - care vinde de trei ori mai mult deşi funcţionează într-o ţară fără resurse naturale.

Cea mai mare companie din România prezentă în topul regional, pe locul al 19-lea, este OMV Petrom. Compania a avut anul trecut venituri de 4,8 miliarde de euro şi un profit înjumătăţit, de sub 500 de milioane de euro.

Dacă şi-ar fi gestionat mai bine resursele, România ar fi avut companii mai mari la nivel regional, cel puţin în sectorul energetic, spun analiştii.

Polonia este un succes în materie de evitare a crizei, care s-a datorat prezenţei peste graniţă a companiilor poloneze, ele au putut să preia din şocul crizei, conservând locuri de muncă şi conservând profituri”, spune George Vulcănescu, analist economic.

Sectorul energetic oferă cele mai de succes afaceri din România. Din veniturile totale ale companiilor româneşti prezente în acest clasament, aproape jumătate sunt generate de companiile de petrol, gaze şi electricitate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri