România, "noul tigru". "Creștere economică de tip chinezesc"

Data actualizării: Data publicării:
China Develops New Energy Industries
BAODING, CHINA - JUNE 24: A man passes the photoelectric board products cased at the plant of Tianwei Yingli Green Energy Resources Co., Ltd on June 24, 2009 in Baoding, China. China's top economic planning agency will soon submit a draft support plan of the country's new energy industry to the State Council for approval, a plan that would focus on nuclear power and renewable energy as wind and solar power, according to an official of the National Bureau of Energy. (Photo by Feng Li/Getty Images)

România este noul ''tigru al Europei'', cu o creștere economică de tip chinezesc, iar dacă nu ar avea cele două limitatoare, precum resurse umane și deficit de infrastructură, creșterea ar fi fost de două cifre, a declarat, pentru Agerpres, Adrian Mitroi, profesor de finanțe comportamentale la Academia de Studii Economice (ASE).

China Develops New Energy Industries
Foto: Gulliver/GettyImages

''Suntem noul tigru al Europei cu creștere economică de tip chinezesc. 6% e deja o cifră care comandă foarte mult respect, pe un deficit de sub 3%, pe o creștere a creditării sub această creștere economică. Asta dovedește că resursele de creștere economică sunt stagnante, dar existente. Temporizarea nesănătoasă a investițiilor ar trebui ajutată cu acest spațiu fiscal pe care ți-l dă o creștere economică. O creștere economică peste așteptări și de o asemenea anvergură îți creează un spațiu fiscal care trebuie folosit contraciclic, adică investițional și nu prociclic, salarial. Fără cele două limitatoare de viteză de creștere economică, resurse umane și deficit de infrastructură, România probabil ar crește probabil cu două cifre. Faptul că Europa occidentală, care este competitorul nostru direct pe forță de muncă, ne aspiră în continuare tot ce avem productiv, forța de muncă, iar noi nu avem infrastructură. Avem aceste două minusuri care ne temperează creșterea economică'', consideră profesorul Adrian Mitroi, citat de Agerpres.

Analistul este de părere că cinetica economică a României este acum foarte bună. 

Economia românească a cunoscut un ritm accelerat în al doilea trimestru al acestui an, înregistrând un avans de 5,9% (pe serie brută) faţă de aceeaşi perioadă din 2016, arată primele estimări publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS), care depăşesc sensibil prognozele analiştilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri