România, prin ochii investitorilor străini. Sfaturi de la oamenii de afaceri francezi

Data publicării:
eric faidy 1

România a mizat prea mulţi ani pe salarii mici şi pe angajaţi pricepuţi la orice, spun investitorii francezi.

Eric Faidy, preşedintele Camerei Franceze de Comerţ Exterior: „Strategia de dezvoltare nu poate continua durabil doar pe forţă de muncă Ieftină. A vorbi limba engleză nu mai este suficient! În firmele noastre trebuie să vorbeşti engleză, franceză, uneori chiar alte limbi”.

Diplomele de studii nu mai sunt nici ele convingătoare pentru investitori, care cer Ministerului Educaţiei să gândească programe de formare profesională.

Adriana Record, director executiv al Camerei Franceze de Comerţ Exterior: „În România se insistă mult pe formare universitară. Tinerii trebuie să aibă șansa ca după liceu să poată opta pentru filiere scurte ca să învețe o meserie rapid”.

Iar infrastructura rămâne în continuare o mare piedică în calea investitorilor. Autorităţile au promis mereu drumuri de legătură cu restul Europei, dar lucrările fie au fost amânate, fie au fost făcute de mântuială.

Clotilde Armand, director al unei firme franceze de consultanţă în infrastructură: „E absurd să alegi pe criteriul preţului cel mai mic. Asta înseamnă firma de calitatea cea mai proastă”.

Francezii vorbesc şi despre domeniul energetic, unde România are producţie mai mare decât necesarul intern, dar în care a făcut investiţii minime.

Eric Stab, preşedinte GDF Suez: „Pentru a continua modernizarea sectorului energetic, avem nevoie de investiţii de 3-4 miliarde de euro anual. România poate deveni o mare ţară producătoare de gaz.

Dar presupune investiţii masive în infrastructura de conectare cu ţările vecine”.

În ultimii cinci ani, nivelul investiţiilor străine în România a scăzut constant şi au ajuns la doar 1,6 miliarde de euro anul trecut, faţă de aproape 10 miliarde de euro în 2008.

Cea mai mare companie cu acţionariat francez din România, Dacia Renault, a ameninţat de mai multe ori că va muta în Maroc producţia de la fabrica din Mioveni, tocmai din cauza amânării construcţiei autostrăzii Piteşti - Sibiu.

Investiţii străine directe

2008: 9,5 mld. euro

2009: 3,4 mld. euro

2012: 2,1 mld. euro

2013: 2,7 mld. euro

2014: 1,6 mld. euro

(sursa: BNR)  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri