România riscă să piardă bani europeni. În două luni din acest an atragerile au fost zero

Data publicării:
euro-1

În mai au fost atrase doar 86 de milioane de euro. O sumă ridicolă, mai ales când stau nefolosite miliarde de euro. Până acum, România a cheltuit puțin peste o treime din banii avuți la dispoziție din 2007 încoace. Și chiar când se fac proiecte așteptarea poate dura o veonicie.

„Foarte multe IMM-uri au depus proiecte, au așteptat peste un an de zile, în această perioadă s-au schimbat atât condițiile pieței cât și disponibilitatea sectorului bancar de finanțare”, spune George Stoian, consultant fonduri europene.

Și nu este singura piedică. Proiectele sunt întârziate și de numeroasele constestații.

„Foarte greu se desfășoară achizițiile care se desfășoară prin licitații publice pentru că sunt multe contestații, durează foarte mult soluționarea lor, se atacă în instanță, autoritățile nu știu să procedeze”, spune Adrian Miron, expert achiziții.

„Clar este un eșec al guvernelor pe care România le-a avut în ultimii zece ani, de a fi mai eficienti în atragerea fondurilor europene, rezultatele nu trebuiau obținute peste noapte, lucrurile trebuiau pregătite”, adaugă Radu Crăciun, economist şef BCR.

Pentru că trece mai bine de un an de când oamenii depun proiectele și până când intră în posesia banilor cu care pot cumpara echipamente noi, de multe ori acestea sunt deja depășite din punct de vedere tehnologic.

„Nu poți schimba utilajele pe care le cumperi, poți achiziționa același gen de utilaje, dar nu dintr-o altă clasă decât cele specificate în proiect”, explică George Stoian, consultant fonduri europene.

Tocmai birocrația face ca în ianuarie și în aprilie să nu fie folosit nici măcar un euro din banii alocați de Bruxelles. Singura luna bună este februarie, când în țară au intrat bani care reprezintă, în mare parte, subvențiile acordate agricultorilor. Dar aceștia sunt bani veniți ca ajutor, practic nu presupun un efort, gândirea unor proiecte și idei de dezvoltare.

Anul trecut a fost cel mai bun an în atragerea fondurilor europene. Au intrat în țară 5,5 miliarde de euro. Însă începutul de an arată că de fapt potențialul s-a terminat pentru moment. Experții susțin că încasările mari de anul trecut sunt de fapt decontări pentru proiecte inițiate în anii anteriori.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri