România vinde ciocolată de aproape două ori mai scumpă decât cea pe care o importă

Data publicării:
ciocolata getty

În medie, această cantitate costă aproximativ 3 lei. Ciocolata poate fi şi un bun barometru economic. Un şomer mănâncă în medie puţin peste 100 de grame de ciocolată pe lună. Un salariat ajunge să consume 175 de grame.

România este un importator net de ciocolată. Anul trecut au ajuns în ţara noastră 55.000 de tone de ciocolată şi preparate din cacao în valoare totală de aproape 200 de milioane de euro. În schimb exporturile s-au ridical la 10.000 de tone în valoare de 55 de milioane de euro. Aceste date arată că România vinde ciocolată de aproape două ori mai scumpă decât cea pe care o importă.

În ceea ce priveşte celelalte preparate dulci, ţara noastră nu este o piaţă foarte mare de desfacere. Consumul de compoturi şi dulceţuri este foarte mic, de 20 de grame pe lună pentru fiecare persoană în parte. Pe lângă faptul că o parte dintre fructele procesate pe cont propriu nu se văd în statistici, compoturile şi dulceţurile sunt oarecum preparate sezoniere, consumate în perioadele reci. Vara, sunt preferate fructele proaspete. Nici consumul de îngheţată nu se ridică la nivelul celui de ciocolată. 60 de grame de îngheţată mănâncă în medie fiecare român într-o lună. Este de asemenea un produs sezonier, consumat în lunile calde, ceea ce face ca media anuală să fie mică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri