Românii care fac economii finanțează deficitul bugetar. Care sunt riscurile? 

Data publicării:
BANI

Puțini clienți ai băncilor sunt conștienți că depozitele lor pot fi folosite pentru finanțarea bugetului statului. Guvernul se împrumută puțin pe piețele internaționale. Atrage foarte mulți bani de la băncile din România.

„În ultimă instanță, de unde sunt fondurile pe care băncile le mobilizează pentru a finanța bugetul? Cred că răspunsul este legat de cine face economisire. Ceea ce înseamnă practic că populația este finanțatorul ultim al statului, al bugetului”, explică Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal.

Cu alte cuvinte, băncile folosesc banii din depozitele populației și îi investesc în titluri de stat. Datele prezentate de președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, arată că băncile dețin titluri de stat în valoare de 70 de miliarde de lei.

Dar nu sunt singurele instituții financiare care folosesc banii populației ca să împrumute statul. Societățile de asigurare au cumpărat la rândul lor 5,4 miliarde lei, iar fondurile de pensii private 9,9 miliarde lei. Fondurile de investiții au și ele plasamente de 7,3 miliarde lei.

În total, societățile financiare din România dețin aproape 93 de miliarde de miliarde de lei, adică o treime din datoria a statului de aproximativ 280 de miliarde.

România este țara din Uniunea Europeană în care băncile au cea mai mare expunere pe datoria publică. Ceea ce poate fi riscant, chiar dacă datoria publică a României, situată la 40% din PIB, este destul de mică în comparație cu cea a multor țări europene.

„La nivelul nostru de dezvoltare economică, datoria publică este cam unde ar trebui să fie. Nu prea mai avem prea mult spațiu de creștere a datoriei publice la nivelul de dezvoltare actual”, avertizează Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal.

Mai exact, chiar dacă statul ar vrea să se împrumute mai mult, pentru investiții de exemplu, nu ar putea să atragă bani de la bănci, pentru că pur și simplu băncile nu au suficienți bani cât să susțină o creștere a datoriei. Statul ar avea alternativa împrumuturilor externe, dar sunt mult mai volatile.

Citiți și
Guvernul schimbă din nou Codul Fiscal
Concluziile FMI: România este vulnerabilă la șocuri externe
Guvernul vrea să micșoreze TVA și accizele. Klaus Iohannis: N-am aflat despre asta de la Guvern. Și cum astupi gaura?

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri