Românii, mai dornici decât restul europenilor să își plătească taxele. Problema este că puțini fură mult

Data publicării:
5790b974682ccfe3212b8486 1

Atrași de ineditul studiu, cercetătorii de la Academia de Studii Economice (ASE) din București s-au raliat la acest studiu, au folosit același algoritm de calcul și aceiași parametri pentru a introduce în ecuație și România, potrivit cursdeguvernare.ro.

Rezultatele puse în contextul studiului original în cele ce urmează. Studiul arată că românii au o tendință peste media europeană de conformare voluntară, posibila concluzie fiind aceea că, și ajutați de slaba capacitate administrativă a statului, un număr mic de evazioniști sunt responsabili de faptul că evaziunea ajunge la 20 miliarde euro anual (date ale Consiliului fiscal).

Realizatorii studiului au plecat de la premisa că, în viața reală, locuitorii diverselor state trebuie să se supună unor reglementări fiscale diferite. În situația în care același tip de instituții (Fiscul- n.red.) aplică sisteme diferite,cercetătorii au manipulat contextul și/sau regulile aplicate, în încercarea de a descoperi care este modelul ideal de fiscalitate și ce explică diferențele de comportament.

Studiul este de fapt un experiment teoretic, derulat inițial în 4 state (cu sisteme fiscale și mentalități diferite), în 12 orașe, la care au participat peste 1.500 de subiecți. Componenta românească a fost realizată în 2 orașe, cu peste 300 de subiecți.

Taxele mici nu semnifică obligatoriu și taxe plătite

Autorii cercetării au sumarizat astfel principalele concluzii: modul de funcționare al instituției și valoarea stimulentelor influențează disponibilitatea plăților voluntare; nivelul taxelor este important, dar mai importantă este eficiența colectării și gradul de conformare voluntară este diferit în funcție de sex, nivelul veniturilor și ideologie politică.

În primăvara acestui an ministrul finanţelor Anca Dragu estima că prejudiciul identificat în primele patru luni din 2016 din evaziune fiscală se ridică la 2,9 miliarde lei. Cea mai mare evaziune este înregistrată la tutun, alcool şi petrol, a spus ministrul. România colectează la buget, anual, echivalentul a ceva peste 31-32% din PIB, faţă de media europeană de 45% din PIB. Una dintre cauze este evaziunea. Consiliul Fiscal a socotit evaziunea la 16% din PIB, ceea ce înseamnă 15 mld. euro la nivelul lui 2015.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri