Românii preferă creditele în lei 

Data publicării:
bani teancuri

Populaţia şi firmele au în derulare împrumuturi în moneda naţională în valoare de 111 miliarde de lei, adică peste jumătate din totalul creditelor - echivalentul a 215 miliarde de lei. O situaţie total diferită faţă de perioada de dinainte de criza economică - atunci, împrumuturile în lei erau sub 45% din total. Potrivit bancherilor, românii nu doar că şi-au schimbat preferinţele în materie de credite, ci sunt şi mult mai atenţi.

Cristian Ghenade, director zonal bancă: „Pun mai multe întrebări referitoare la costurile împrumutului, la perioade şi condiţii, comisioane, eventuale comisioane ascunse, dacă sunt. ”

E drept, creditarea în lei a fost încurajată de creşterea salariilor şi scăderea dobânzilor.

Cătălin Vasile, director bancă: „Noi nu mai acordăm credite în valută de câţiva ani, aşa că în portofoliul nostru creditele în lei reprezintă o pondere majoritară, interesul pare şi aici ceva mai mare, asta bazându-se pe creşterea salariului minim, pe viziunile de creştere economică pentru anul ăsta.”

Şi programul Prima casă, care de trei ani, acordă numai finanţări în lei, a impulsionat şi el cererea pentru credite în moneda naţională. Când banii disponibili se vor termina, bancherii vor încerca să-i tenteze pe clienţi cu alte oferte.

Dragoş Nichifor, broker de credite: „Li se va oferi soluţia de credit ipotecar standard, care la momentul de astăzi are avans de doar 15%, în schimb din 6 aprilie, s-ar putea să se schimbe foarte mult şi condiţiile acestui tip de credit.”

Schimbările vor fi influenţate de forma finală a legii dării în plată, care practic va dicta majorarea avansului la creditele ipotecare standard. În prezent, aceste împrumuturi au dobânzi medii de 4% pe an, la jumătate faţă de cele pentru creditele de consum. De exemplu, dacă vreţi un împrumut ipotecar de 90.000 de lei, pe 30 de ani, veţi plăti o rată de 400 de lei. Iar pentru un credit de nevoi personale, de 10.000 de lei, luat pe 5 ani, rata lunară este de circa 200 de lei.

Creditele în derulare - sursa: BNR

        iulie 2007        februarie 2016

lei: 58,82 mld. lei      111,32 mld. lei

valută: 55,84 mld.lei  103,92 mld. lei

Total: 114,66 mld. lei  215,25 mld. lei

Credit imobiliar standard - sursa: conso.ro

Valoare: 90.000 lei

Dobândă: 3,90%

Rată: 400 lei

Credit de nevoi personale - sursa: conso.ro

Valoare: 10.000 lei

Perioadă: 5 ani

Dobândă: 10%

Rată: 200 lei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri