Românii pun mai mult preţ pe maşini decât pe case: De șapte ori mai mulți bani pentru asigurările auto decât pentru locuințe

Data publicării:
trafic masini aglomeratie dn1-1

Românii au cheltuit anul trecut 8,3 miliarde de lei pentru toate tipurile de asigurări. Au pus însă mult mai mult preț pe asigurarea mașinilor decât pe asigurarea locuințelor.

De exemplu, românii au cheltuit 630 de milioane de lei pentru asigurarea locuințelor, o cifră care a fost de șapte ori mai mică decât cea alocată pentru asigurarea mașinilor.

În ceea ce priveşte asigurările obligatorii, diferenţele sunt şi mai mari. Românii plătesc 2,5 miliarde de lei pe an pentru RCA şi doar 60 de milioane de lei pentru locuinţe. Specialiştii explică aceste diferenţe prin faptul că nu se acordă amenzi pentru neplata asigurării obligatorii în cazul imobilelor.

În mod normal ar trebui să-ți dea primăria amendă, dar primarii nu amendează pentru ca n-o să-și amendeze propriul alegător”, spune Bogdan Andriescu, președintele Uniunii Naționale a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări (UNSICAR).

Autorităţile recunosc că s-au mulţumit doar să trimită somaţii de plată.

Noi nu suntem niște practicieni ai amenzilor legate de cei care nu-și plătesc asigurarea, din punctul nostru de vedere este problema lor, pe undeva prin lege ne spune că să facem noi treaba asta”, spune primarul din Alba Iulia, Mircea Hava.

În total, în România sunt înregistrate 8,5 milioane de locuinţe, însă numai 740.000 dintre ele au asigurare obligatorie şi 3,4 milioane de case au încheiate poliţe facultative, ceea ce face ca jumătate din fondul locativ al ţării să nu fie asigurat.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri