Românii se împrumută pe card

Data publicării:
card bancomat atm

Fără o strategie de repliere, fără o transparentizare rapidă a costurilor legate de contractele de credit adică fără capacitatea să-şi construiască un sistem de încredere în faţa clienţilor, băncile au pierdut nu mai puţin de 700 de mii de clienţi.

Creditele neperformante acordate cu prea multa uşurinţă au lovit şi sistemul bancar dar şi încrederea clienţilor. Rezultatul? Aproape un milion de clienţi mai puţin, conform Ziarului Financiar, iar cei care au rămas au preferat cardurile de credit şi descoperirile de cont.

Cât despre creditele de consum, cele care se dădeau pe bandă rulantă în perioada de creștere economică, românii nici nu vor să mai audă. Clienţii pierduţi de bănci se împart în două mari categori. Clienţii buni, care şi-au achitat creditele şi nu au vrut să mai contracteze altele, şi aşa numiţii clienţi răi, care nu și-au mai plătit ratele și au condus la creşterea procentului de credite neperformante.

Majoritatea se află deja în bazele de date ale recuperatorilor de credite. La presiunea BNR-ului băncile au renunțat să mai consume resurse pentru aceşti clienţi. Practic în acest moment doar 3,4 milioane de persoane mai au conturi de credit active conform datelor de la Biroul de Credit. Însă cei 3,4 milioane de români au în medie două credite fie că vorbim de credite de consum, imobiliare, carduri de credit sau linii ovedraft.

Prin urmare, deşi a scăzut numărul clienţilor a crescut numărul creditelor cu 3% faţă de 2008. Aici cea mai mare contribuţie o au cardurile de credit și produsele overdraft pe care românii par să le prefere în defavoarea creditelor clasice. Altfel spus deşi au rămas cu mai puțini clienți, băncile au reuşit să le mai vândă câte un card sau serviciu asociat acestuia. Criza pare să le fi priit cardurilor de credit, numărul acestora s-a dublat la peste două milioane de bucăţi în timp ce descoperirile de cont se apropie de 1,2 milioane de clienţi.

Creditele de consum în schimb au scăzut de la peste 19 miliarde de euro în 2008 la 11 miliarde de euro în acest an. Scăderea se reflectă şi în numărul de conturi. Portofoliile băncilor cuprindeau 2,9 milioane de credite de consum la finalul lunii iunie, în scădere de la aproape 4,4 milioane de conturi în mai 2008. Singurele care au mai salvat aparenţele au fost creditele imobiliare puternic susţinute de programul guvernamental Prima Casă. Acestea au crescut de la 150.000 la 280.000 de conturi, iar în valori absolute de la 8 la 10 miliarde de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri