Românii se tem să își facă firme. Taxele mari și accesul limitat la credite îi descurajează

Data publicării:
contracte banci mediafax

Antreprenorii spun că firmele lor o duc mai prost anul acesta, iar de vină ar fi majorarea unor taxe, precum cele pentru carburanţi, introducerea altora noi, dar şi investiţiile publice mai mici cu aproape un sfert în 2014 faţă de anul trecut. Anul acesta de pildă, statul nu a băgat câţi bani pomisese în construcţia unor noi tronsoane de autostradă.

Vedem că problemele de consum nu se rezolvă, vedem că există o anumită stagnare şi în acelaşi timp există temerea legată de instabilitatea legislativă, cadrul fiscal”, spune antreprenorul Marius Ghenea.

Potrivit economiştilor, românii care vor să-și deschidă firme sunt speriaţi că ar putea să apară şi mai multe taxe.

Măsurile dure - supraacciza, taxa pe stâlp - au avut efect asupra antreprenorului, care o duce mai greu”, afirmă analistul economic Adrian Mitroi.

În plus, accesul firmelor la credite rămâne limitat. În ultimii cinci ani, procentul firmelor mici şi mijlocii care se autofinanţează a crescut de două ori, la 90 la sută din numărul total. Iar asta, pentru că băncile sunt, în continuare, zgârcite cu creditele, spun reprezentanţii IMM-urilor.

Teoretic, tinerii beneficiază de facilităţi de la stat ca să-şi deschidă noi firme. Practic, însă, ei se plâng că piedicile sunt mai mari decât sprijinul primit.

Nu consider că e un moment propice pentru a începe o afacere”, spune o tânără.

Neîncrederea românilor se vede si în statistici.Tot mai puţini români vin la Registrul Comerţului ca să-şi deschidă firme. Numărul de companii noi este la cel mai scăzut nivel din ultimii 5 ani. Din ianuarie şi până acum au fost înregistrate 63.000 de firme, cu 25 la sută mai puţine faţă de aceeaşi perioadă din 2013.

În România, dintre cele peste 630.000 de firme, majoritatea sunt afaceri mici și mijlocii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri