Romgaz dă 269 milioane euro pentru o centrală nouă la Iernut

Data publicării:
73b1be87a8c3cf888a87e1ef1aa4f990maxim

Chiar dacă gazul natural devine pe zi ce trece o resursă din ce în ce mai rară și în condițiile în care alte unități pe gaz zac închise, compania de stat Romgaz va plăti 269 milioane de euro pentru realizarea unei termocentrale noi la Iernut.

73b1be87a8c3cf888a87e1ef1aa4f990maxim

Foto: Grupul pe gaze de la Chiscani stă închis, Romgaz vrea unul nou

Lipsa unei strategiei energetice coerente la nivel național care să aducă coreleze și prioritizeze unitățile din energetică naște proiecte discutabile. Romgaz, compania de stat care se ocupă de explotarea a aproape jumătate din resursele de gaze naturale (cealaltă jumătate revenind Petrom) vrea să realizeze o nouă unitate de producere a energiei electrice din gaze naturale. Aceasta în condițiile în care în anii trrecuți au fost închise unități similare, pentru a căror modernizare s-au cheltuit sume importante cu nu mai mult de zece ani în urmă. Este vorba de termocentrala de la Chiscani Brăila care are cel puțin un grup convertit pentru funcționarea pe gaz.

În timp ce Romgaz vrea să construiască o nouă termocentrală pr gaz, cea de la Brăila, ajunsă în proprietatea Complexului Energetic Oltenia, ar putea ajunge la fier vechi. O publicație din Gorj afirma în vara acestui an că noul manager al CE Oltenia, Ionel Ilie, vrea să grăbească procesul de vânzare prin licitație publică a Termocentralei Chișcani de la Brăila, ale cărei costuri de producere a energiei depășesc prețurile de vânzare. Referirea la costuri de producere a energiei este cel puțin ciudată în condițiile termocentrala este închisă de câțiva ani și se află conservare. Cei din conducerea CE Oltenia au spus că în situația în care nu vor reuși să plaseze unitatea energetică de la Brăila unui alt investitor, aceasta va fi dezmembrată bucată cu bucată și vândută la fier vechi.

Potrivit unui anunț trimis marți de Romgaz Bursei de Valori București, compania de stat a încheiat un contract în valoare de 268,8 milioane euro cu asocierea formată din compania spaniolă Duro Felguera şi cea românească Romelectro pentru construcţia unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze la Iernut. Ar fi una din cele mai mari investiţii în producerea de energie electrică făcută de o companie de stat după 1990.

Cum justifică Romgaz investiția

“Una din direcţiile strategice ale SNGN Romgaz SA este consolidarea poziţiei pe pieţele de furnizare a energiei. Astfel, în domeniul de producere a energiei electrice, realizarea acestui proiect de investiţii are ca scop eficientizarea activităţii prin: creşterea randamentului CTE Iernut la minim 56%, încadrarea în cerinţele de mediu (emisii NOx, CO2) şi mărirea siguranţei de exploatare”, mai informează compania de stat.

Proiectul va fi finanţat din surse proprii şi din Planul Naţional de Investiţii, arată comunicatul.

Lucrările vor fi finalizate în trei ani de la data intrării în vigoare a contractului. Directorul general al Romgaz, Virgil Metea, declara în luna iulie că centrala va avea o capacitate instalată de 400 MW, în 3-4 grupuri energetice.

Romgaz a preluat termocentrala actuală de la Iernut în 2013 de la producătorul de energie termică Elcen pentru stingerea unei datorii de 653 milioane lei.

Miza pe gaz, discutabilă

Există însă doua mari semen de întrebare în privința proiectului. Primul privește combustibilul ales pentru producerea energiei electrice, anume gazul natural, resursă din ce în ce mai rară. De ce ai consuma gazul pentru producerea energiei electrice în condițiile în care termocentralele pe cărbune se închid iar producția de energie regenerabilă este consistentă?

Productia de gaze onshore se va reduce, iar rezervele din Marea Neagră sunt limitate, ceea ce ar putea însemna pentru susținerea acelui rol important în mixul energetic, o creștere a dependenței de gazele rusești, notează Hotnews.ro. În condițiile în care Romgaz nu investește în noi zăcăminte de gaze, în condițiile în care cele pe care le exploatează vor fi epuizate în câțiva ani, cum va fi alimentată noua centrală pe gaze de la Iernut pentru producerea de energie electrică?

Singura explicație posibilă ar fi aceea că prin utilizarea gazului pentru producerea energiei electrice Romgaz și statul român incearcă să evite presiunea pusă de Comisia Europeană pe România pentru exportul de gaze naturale spre vest. Odată transformată în energie electrică cantitatea de gaz disponibilă pentru export ar deveni mai mică.

Al doilea smen de întrebare privește companiile selectate pentru proiect. Reprezentanții firmei Duro Felguera sunt investigați de instituția anti-corupție din Spania pentru o posibilă spălare de bani și luare de mită, potrivit Hotnews.ro. Romelectro și ISPE (Institutul de Studii si Proiectări Energetice SA) sunt două firme care funcționează în tandem și câstigâ de ani buni contracte de cate zeci de milioane de euro pentru retehnologizare și modernizare în domeniul energiei. HotNews.ro a arătat în câteva rânduri că aceste firme făceau parte din rețeaua "băieților deștepti" apropiată fostului premier Victor Ponta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri