Rusia se joacă cu robinetul de gaze al României. Calculele autorităților spun că nu sunt motive de îngrijorare

Data publicării:
calcul

Ruşii opresc de la livrare 10% din cât trebuia să ajungă în România, în această săptămână. Adică 20.000 de metri cubi de gaze pe zi. Cantitatea este nesemnificativă dacă ne raportăm la producţia internă, de 31 de milioane de metri cubi pe zi, aproape dublă comparativ cu consumul.

În acest moment, România are asigurată din producția internă, adică de către Petrom și Romgaz, 11 miliarde de metri cubi anual de gaze. România mai are și 6 depozite de gaze unde poate înmagazina 2,8 miliarde de metri cubi de gaze. Are și două centrale electrice pe gaz, la Iernut și la Brazi, iar aceste centrale pot fi întrerupte în situația în care livrările de gaze s-ar înrăutăți și s-ar diminua și mai mult. Și, nu în ultimul rând, România are importuri de gaze din Rusia de 1,2 miliarde de metri cubi.

Autorităţile dau asigurări că nu există niciun fel de risc pentru ţara noastră, la iarnă, nici dacă livrările de gaze din Rusia se opresc în totalitate.

„Suntem pregătiți să facem față oricărei situații și populația nu va avea de suferit nici în cazul unei ierni extreme”, a declarat Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie.

Iar asta pentru că avem deja stocate în depozite 2,5 miliarde de metri cubi de gaze. Adică o cincime din cât consumă ţara noastră într-un an. Specialiştii spun că putem apela şi la alte soluţii de rezervă, dacă va fi cazul.

Se poate reduce consumul unor mari consumatori industriali. În cazul unor CET-uri, spre exemplu, putem să folosim combustibili alternativi şi dacă nu avem gaz, spre exemplu păcura”, a spus Otilia Nuţu, expert în politici de energie.

Pentru că situaţia noastră este stabilă, oficialii Comisiei Europene le-au cerut guvernanţilor să ajute şi ţările din jur.

Singura ţară pe care o putem ajuta este Moldova. Putem exporta circa 300.000 de metri cubi de gaze pe zi prin conducta Iaşi-Ungheni, adică mai mult decât cumpărăm noi zilnic de la ruşi. Până acum însă, conducta nu a fost folosită, deşi a fost inaugurată cu mult fast la sfârşitul lunii august.

România poate scăpa de grija importurilor ruseşti cel mai devreme în cinci ani, când ar urma să înceapă exploatarea zăcământului descoperit în Marea Neagră de OMV Petrom şi americanii de la ExxonMobil.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri