S-a dat startul la Prima Casă 2017. Cu ce schimbări vine programul

Data publicării:
IMOBILIARE CASA CHEI LOCUINTA PRIMA CASA THINKSTOCK

S-a dat startul din nou pentru Programul Prima Casă. Fondul de Garantare a alocat banii băncilor încrise în program. Din această săptămână, clienţii pot depune dosarele pentru creditare. Brokerii de credite spun că cererea este imensă, iar fondurile s-ar putea epuiza într-o lună.

 

 

16 bănci se pregătesc să înceapă creditarea pentru Programul Prima Casa 2017. Aproximativ 30 de mii de împrumuturi vor fi acordate anul acesta. O singură bancă a anunţat oficial până acum că a dublat avansul la Prima Casa, de la 5 la 10%, relatează Digi24.

Unele bănci au preluat dosare înainte de primirea banilor de la Fondul de Garantare. Brokerii de credite spun că pot exista situaţii, cum s-a întâmplat în toamna anului trecut când numărul dosarelor a depăşit cu mult fondurile, iar unii oameni au rămas fără casă.

„Unele bănci au permis depunerea de dosare financiare, ulterior au permis şi aducerea de acte juridice, astfel încât analiza dosarului să continue, chiar dacă fondurile nu erau alocate efectiv. Deja numărul dosarelor depuse este foarte mare, chiar dacă unele bănci abia au dat startul. Estimez că în aproximativ o lună se va ajunge la un număr de dosare echivalent cu fondurile alocate pe anul acesta”, spune Dragoş Nichifor, broker de credite.

Suma alocată de Executiv anul acesta este de 2 miliarde şi jumătate de lei, la care se adaugă cele 175 de milioane rămase de anul trecut. Cei care intră în Programul Prima Casă pot luat împrumuturi de cel mult 57 de mii de euro pentru locuinţe vechi şi 66 de mii de euro pentru cele noi. Garanţia oferită de stat pentru bănci este de 40% din preţul unei locuinţe vechi şi 60% din cele noi.

Estimăm din experienţa noastră că acest plafon va acoperi aproximativ 6 mii de dosare. Privind în spate, putem spune că au existat mai multe cereri decât cererile alocate băncilor şi estimăm că şi pentru acest an este posibil să se întâmple acest lucru”, spune Cătălin Ioniţă, reprezentant bancă.

Potrivit datelor furnizate Digi24 de Fondul de Garantare, peste 200 de mii de împrumuturi au fost acordate de la începutul programului Prima Casă, în 2009, şi până în luna ianuarie 2017. Luna trecută, media de dosare depuse zilnic era de 42. La jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut!De la începutul programului, băncile au făcut 546 de cereri pentru a obţine garanţiile de la stat - este vorba despre acoperirea sumelor acordate unor clienţi care nu şi-au mai putut plăti ratele.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri