Salarii de România, prețuri de Luxemburg

Data publicării:
preturi benzina

Introducerea supraaccizei de 7 eurocenţi pe litrul de carburant va scumpi benzina şi motorina cu 41 de bani pe litru.

Cel mai ieftin sortiment de benzină va costa în loc de 5,88 de lei pe litru cât este acum 6,29 de lei. Iar cel mai ieftin sortiment de motorină va costa în loc de 5,98 - 6,39 de lei pe litru.

Astfel, un litru de benzină va ajunge să coste 1,33 de euro, iar cel de motorină 1,38 de euro.

Cu aceste valori, vom avea practic printre cei mai scumpi carburanţi din Europa. Vom plăti mai mult decât bulgarii, polonezii, lituanienii sau luxemburghezii. Asta, deşi puterea de cumpărare a românilor este cu mult sub cea a celorlalţi europeni.

Cu salariul mediu pe economie, de exemplu, un român poate cumpăra 270 de litri de benzină, adică de două ori mai puţin decât în Estonia şi de aproape 10 ori mai puţin ca în Luxemburg. Doar vecinii bulgari stau mai prost decât noi. Pot cumpăra doar 252 de litri de carburant cu salariul mediu.

Ţara noastră ocupă deja locul al doilea în UE în ceea ce priveşte scumpirea carburanţilor în primele trei luni ale acestui an. Benzina s-a scumpit cu circa 3 procente din cauza schimbării modului de calcul a accizelor. România este devansată în topul scumpirilor doar de Cipru, acolo unde preţul unui litru de carburant a crescut cu 6,5%. În alte 10 state europene, carburanţii s-au ieftinit de la începutul lui 2014.

Carburanţi scumpi, putere de cumpărare mică

ţara /salariu mediu/ carburanţi

Bulgaria / 327 euro / 252 litri

România / 360 euro / 270 litri

Estonia / 737 euro / 567 litri

Luxemburg / 3.030 euro / 2.525 litri

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri