Salariile bugetarilor, în funcție de rezultatele obținute la evaluări profesionale periodice

Data publicării:
BANI BUGETARI SALARIU

Funcționarii cer Parlamentului sa modifice legea, dar legea este deja într-o fază avansată la Guvern. Ministrul Muncii, Ana Costea, s-a întâlnit din nou cu premierul, pentru o discuție finală, după care legea va ajunge în următoarele zile în dezbatere publică. Executivul susține că vrea să elimine prin legea salarizării dezechilibrele salariilor din sistemul de stat. Vor fi date sporuri acolo unde acestea se justifică şi vor fi incluse criterii de performanţă. Asta înseamnă că bugetarii vor avea un salariu fix plus un venit variabil în funcţie de rezultate, acordat pe baza unor criterii clare şi a unor evaluări profesionale periodice.

Obiectivul este să ducem salariile mai mici şi dezechilibrele salariilor mai mici să le ducem în sus. Salariile care deja sunt mari în unele ministere nu le vom putea creşte, deci nu vom putea creşte toate salariile (...) Lucrăm şi la o altă abordare a sporurilor, să dăm sporuri acolo unde ele într-adevăr ele se justifică”, spune Dacian Cioloș. Tocmai diferenţele salariale sunt cele contestate intens şi de sindicate. Funcţionarii ameninţă cu boicotarea alegerilor.

Parlamentul României a eliminat discrepanţele salariale pe funcţii publice doar pentru anumite instituţii publice de prim nivel: Parlament, Preşedinţie, Curtea de Conturi şi aparatul de lucru al Guvernului, lăsând ca această discriminare să rămână la nivel teritorial şi să creeze tensiuni între categoriile de funcţionari publici din cadrul instituţiilor publice.Este o discriminare care trebuie eliminată”, spune Sebastian Oprescu, preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici.

Nu e sigur că vor fi majorate nici salariile medicilor. Premierul spune că totul depinde de banii din buget. ”Dacă va exista o marjă, când vom analiza rectificarea bugetară, nu o să mă împotrivesc pentru că înțeleg nevoia aceasta. Am vorbit cu ministrul sănătăţii şi mi-a zis că are intenţia să vină cu această propunere”, spune Cioloș.

Trei variante ale legii salarizării s-au discutat până acum. Într-o primă variantă, se porneşte de la un salariu minim de bază de 1.250 de lei şi se ajunge la un maximum de 18.750 de lei, pentru funcţiile cu cea mai mare responsabilitate.

O a doua variantă porneşte de la salariu de bază de 1.300 de lei brut, care poate creşte de 20 de ori.

Iar a treia variantă prevede 1.400 de lei pentru cel mai mic salariu de bază şi 21.000 de lei pentru cel mai mare.

În sistemul bugetar lucrează aproximativ 1,2 milioane de persoane, care reprezintă mai mult de un sfert din numărul total de angajaţi din economie.    

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri