Salariile în România au crescut de zece ori mai repede decât în zona Euro, cu sectorul public drept motor

Data publicării:
salarii_bugetari-q-magazine

Costurile cu munca în al treilea trimestru al anului curent au fost în medie în zona Euro cu 1,5% mai mari față de aceeași perioadă din 2015 în timp ce în Uniunea Europeană creșterea a fost de 1,9%, potrivit datelor prezentate luni de către Oficiul European de Statistică.

salarii_bugetari-q-magazine

Creșterea a fost de aproape 10 ori mai mare în România față de zona Euro, respectiv 14,7%. Comparativ cu media UE creșterea costurilor cu salariile a fost de 7,7 ori mai mare.

Majorarea cea mai mare a fost înregistrată în sectorul bugetar, anume 25% față de trimestrul III din 2015, în timp ce în sectorul privat s-a întâlnit o evoluție pozitivă de 11%, media pe total fiind cea menționată.

Suntem pe primul loc și în privința creșterii salariilor în mediul privat, însă diferența față de al doilea clasat a fost mai mică, comparativ cu sectorul bugetar. Față de 11% în România, în Letonia, a doua clasată în topul UE, majorarea salariilor în mediul privat a fost de 10%.

România a fost urmată de Republica Cehă, cu 9%, Bulgaria 8,4%, Letonia 7,7% și Lituania 6,8%. Au exista și scăderi de salarii. Acestea au fost întâlnite în Croația, respectiv -5,5%, Malta -2,1% și Italia -0,5%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri