Salariul minim, prea mic pentru un trai decent

Data publicării:
bani lei putini

Salariul minim net a crescut de la 785 de lei la 925 de lei, însă banii în plus nu pot schimba prea mult nivelul de trai al celor care primesc o asemenea leafă.

Pentru un cuplu în care partenerii sunt plătiţi cu salariul minim pe economie banii sunt în continuare insuficienţi chiar şi pentru nevoile de bază. Mâncarea şi băutura costă aproape 600 de lei în fiecare lună. La asta se adaugă produsele pentru igienă şi întreţinere. Bugetul pentru medicamente acoperă doar problemele minore.

„În această listă nu am inclus produsele cosmetice, parfumul şi deodorantele. În plus, bugetul pentru haine, calculat de noi la 70 de lei pe lună este unul destul de sărac pentru că în lunile de iarnă, cu aceşti bani nu poţi cumpăra mare lucru”, relatează Cătălin Bălan, reporter Digi24.

Unul dintre cele două salarii minime se duce doar pe chiria şi întreţinera unei mici garsoniere dintr-un cartier de la marginea Bucureştiului. Apoi, facturile pentru telefon şi cablul tv nu includ internet, iar pentru utilităţi nu am luat în calcul centrala termică pe gaz. Nu în ultimul rând, cheltuielile cu transportul ar trebui să se reducă la abonamente pentru transportul în comun sau.. la mersul pe jos.

„În cazul acestei familii, călătoria cu taxiul sau cu maşina personală ar fi un adevărat lux. În calculele noastre am inclus doar costul unui plin de carburant, fără a mai vorbi de revizii, rovignetă, impozite şi asigurări”, adaugă Cătălin Bălan, reporter Digi24.

Până aici lista cheltuielilor depăşeşte veniturile familiei din exemplul nostru. Şi asta fără să luăm în calcul distracţiile sau micile vicii: fumatul şi băutul cafelei. Cu alte cuvinte, salariul minim le asigură celor aproape două milioane de români care îl primesc doar supravieţuirea.

„În concluzie, un cuplu în care fiecare ar câştiga salariul minim pe economie ar mai avea nevoie de aproximativ 1200 de lei pe lună pentru a duce o viaţă decentă. Iar prin viaţă decentă înţelegem inclusiv a ieşi măcar o dată pe lună la restaurant şi a petrece măcar un concediu pe an”, spune Cătălin Bălan, reporter Digi24.

Dintre cele 22 de ţări europene în care există un salariu minim, cea mai mică leafă este în Bulgaria: echivalentul a 214 euro, iar cea mai mare în Luxemburg: 1.923 euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri