Schimbul de case, din nou la modă. Ce taxe au de plătit proprietarii și ce se întâmplă cu locuințele ipotecate

Data publicării:
blocuri cartier case bucuresti imobiliar sursa foto digi24

Aproape 10% dintre anunțurile imobiliare sunt pentru schimburi de locuințe. Cum se face, concret, această rocadă? După ce bat palma, cei doi proprietari merg la notar și, în loc să semneze contracte de vânzare-cumparare, semneaza un contract de schimb.

Însă, chiar dacă singura sumă achitată este diferența de valoare între apartamentele schimbate, statul îi consideră pe ambii proprietari vânzători. Așa că ambii trebuie să achite taxe pentru locuințele pe care acceptă sa le schimbe. Iar pentru un apartament de 60.000 de euro, impozitul sare de 1.000 de euro.

Totulși, proprietarii spun că schimbul de locuințe este mai simplu, mai rapid și mai practic decât procesul de vânzare-cumpărare.

Andrei Constatinescu vrea să dea un apartament cu două camere în centrul Capitalei pentru o casă cu teren. Pentru că nu renunță la avantajul de a sta într-o zonă bună, este dispus să pună bani în plus. Înseamnă o diferență de 130.000 de euro.

„Eu nu vreau cash, vreau să mă mut la o casă si să aiba curte, și atunci am zis că poate cineva își doreste un apartament în stare bună, complet mobilat și are o casă de care vrea să scape, pe care vrea să o vândă în momentul ăsta”, spune el.

Trocul de proprietăți se practică și în Timiooara. Proprietarul trebuie doar să își mute lucrurile dintr-o casă în alta.

„Te muți dintr-o parte în alta ca și cum nu s-a întamplat nimic”, spune Valentin Dutcă, proprietarul unei garsoniere pe care vrea să o schimbe cu un apartament.

Mai complicat este pentru cei care vor să dea la schimb un apartament cumpărat prin credit ipotecar.

„Intervine și banca, e vorba despre acel timp de așteptare, noul proprietar preia creditul. Aproape că se parcurge un proces normal de achiziție a unui credit”, spune Adina Vasilescu, expert imobiliar.

Noul proprietar al locuinței trebuie să câștige încrederea băncii, altfel schimbul este blocat. De cealaltă parte, cel care părăsește locuința pe care a cumparat-o pe credit scapă și de împrumut în momentul în care se mută în casa celuilalt proprietar. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri