Se discută amendamentele la legea dării în plată. Scrisoarea pe care BNR a trimis-o Parlamentului

Data publicării:
plen parlament AGERPRES

Creşterile avansului cerut de bănci la creditele ipotecare a ajuns în atenţia Consiliului Concurenţei. E drept, instituţia a primit o plângere, potrivit ziarului Bursa şi acum analizează contextul.

Banca Naţională a trimis în Parlament o scrisoare în care cere ca legea să se aplice doar creditelor mai mici de 150.000 de euro acordate de acum încolo. PSD a anunţat deja că va susţine propunerile BNR, în vreme ce iniţiatorul legii, liberalul Daniel Zamfir, a avertizat că îşi va retrage semnătura de pe proiect.

Consiliul Concurenţei a început să monitorizeze creşterile de avans la creditele ipotecare anunţate deja de Raiffeisen şi Bancpost şi pregătite şi de alte bănci. Încearcă să vadă dacă nu cumva băncile s-au înţeles între ele să modifice condiţiile împrumuturilor. Asta în condiţiile în care susţinătorii legii dării în plată consideră că, prin majorarea avansului, băncile acţionează ca un cartel în încercarea de a pune presiune pe parlamentarii ce vor decide în ce condiţii predarea cheilor locuinţei stinge definitiv un împrumut. Însă Banca Naţională a considerat că decizia de majorare a avansului este o reacţie normală având în vedere actuala formă a legii dării în plată.

BNR cere ca proiectul să fie modificat astfel încât creditarea să nu fie pusă în pericol.

Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR: „Pe deoparte prin salvarea programului Prima Casă, care să poată continua. Pe de altă parte prin sugerarea unei soluţii care să permită ca şi pe viitor solicitanţii de credite ipotecare fără garanţia statului să poată beneficieze de aceleaşi condiţii de avans rezonabil, de 10-15-20% ca în prezent”.

În opinia BNR, Prima Casă ar putea fi salvată doar prin excluderea ei din legea dării în plată. Banca Naţională cere ca legea să se nu se aplice retroactiv, iar beneficiarii ei să fie doar persoanele care au luat un împrumut mai mic de 150.000 de euro, nu şi investitorii imobiliari. În plus, BNR propune ca opţiunea dării în plată să fie disponibilă doar pentru acei clienţi ale căror rate sunt foarte mari. Mai exact să depăşească 65% din venituri.

Daniel Zamfir, unul dintre iniţiatorii legii, a criticat însă propunerile BNR şi a ameninţat că, dacă acestea vor fi luate în calcul, îşi va retrage semnătura de pe proiect.

Daniel Zamfir: „Acele persoane, conform propunerilor BNR, nu vor beneficia de prevederile legii. Ei vor ca legea să se aplice de acum încolo, iar acest plafon mi se pare ridicol. Orice criteriu sau plafon pe care l-am introduce nu ar face altceva decât ca legea să fie inaplicabilă. Ăsta este, până la urmă, şi scopul, asta urmăresc băncile. Eu aştept cu interes să văd ce parlamentar din România îşi doreşte să-şi asume aceste propuneri ale băncilor din România”.

Însă cel puţin o parte din propunerile BNR şi ale băncilor vor avea parte de susţinerea PSD. Liderul social democrat, Liviu Dragnea a declarat că proiectul trebuie modificat astfel încât să beneficieze de el doar persoanele fizice. Însă nu a precizat dacă susţine sau nu aplicarea retroactivă a legii, aceasta fiind de fapt marea nemulţumire a băncilor. Proiectul dării în plată va reintra săptămâna aceasta în dezbatere în Parlament după ce forma iniţială a legii a fost trimisă la reexaminare de preşedintele Iohannis.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri