Se schimbă taxele pentru firmele de apartament

Data publicării:
BANI PORTOFEL-3

Modificarea propusă de Finanţe vine după ce impozitul pentru firmele de apartament a crescut în unele cazuri şi de 20 de ori. Forma legii intrată în vigoare la 1 ianuarie stabileşte cote mai mari pentru aceste cazuri, însă prevederile sunt neclare şi ar fi fost greşit interpretate de funcţionarii primăriilor. Prin noua variantă, firmele ar urma să plătească doar impozitul pentru locuinţă - fără cota de majorare-, dacă nu îşi deduc cheltuielile cu utilităţile.

Într-un apartament din Bucureşti, în care funcţionează şi o firmă, iar cheltuielile cu utilităţile sunt suportate de proprietarul locuinţei, impozitul plătit este de 211 lei. Dacă se alege varianta deducerii utilităţilor, iar cheltuielile sunt plătite pe firmă, atunci se calculează un impozit majorat până la 540 de lei. Proprietarul mai recuperează 288 de lei prin deducere, dar chiar şi aşa cheltuiala totală va fi mai mare: 252 de lei.

Dacă facturile la utilităţi sunt mici, iar valoarea impozabilă a apartamentului folosit şi pentru locuit şi pentru afacere este mare, atunci nu e rentabil să deduci cheltuielile, spun specialiştii fiscali.

Gabriel Biriş, secretar de stat în Ministerul Finanţelor: „În cazul locuinţelor în care avem un sediu de firmă unde nu e activitate sau chiar dacă e activitate, nu se înregistrează cheltuieli, aşa cum scrie Codul Fiscal impozitul datorat e cel pentru locuinţă. Această reaşezare să nu afecteze firmele de apartament, PFA-urile care au sediul acasă sau profesiile libere”.

Ministerul Finanţelor anunţa încă de acum două săptămâni că vor fi făcute mai multe modificări la Codul Fiscal. Printre acestea, ar urma să fie eliminată plata contribuţiei de sănătate pentru persoanele fără venituri.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri