Seceta îi unește pe fermierii din Bihor: vor să refacă sistemul de irigații

Data publicării:
porumb

Seceta din ultimele două luni a făcut ravagii în culturile de porumb din Bihor. Cultivator de cereale de peste două decenii, Cristian Mărcuş spune că nu a mai avut nicicând probleme ca în acest an. Se teme că nu va recolta cine ştie ce de pe cele 200 de hectare semănate cu porumb.

Cristian Mărcuş, fermier : „Producţia este înjumătăţită, dacă nu chiar mai mică. Probleme sunt şi vor fi dacă nu vin ploile, și dacă vor veni de acum înainte prea mult nu o să mai ajute. Sistemul de irigaţii ne-ar fi de ajutor.”

Din sistemul de irigaţii întins pe 5.800 de hectare de teren, înainte de 1989, nu a mai rămas nimic.

Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei Agricole Bihor: „Din păcate instituţiile care aveau ca atribuţii gestionarea acestui important patrimoniu naţional au dus la deprecierea lui.”

Acum, fermierii din Bihor vor să se asocieze ca să poată accesa fonduri europene şi să refacă sistemul.

Robert Erdei, fermier: „Irigaţiile ne asigură totuşi o cantitate de producţie care ne face să trecem an de an peste anumite greutăţi cauzate de vremea nefavorabilă.”

Claudiu Gligor, director executiv ANIF Bihor: „E un pas necesar pentru ei să se organizeze în asociații de udători, urmând noi să le punem la dispoziţie prin staţiile noastre de pompare apa necesară.”

Un sistem complet de irigaţii suficient pentru 400 de hectare de teren costă până la 125.000 de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri