Recomandările FMI pentru Guvernul român

Doru Cireaşă Data actualizării: Data publicării:
baqir reza

Oficialii FMI au recomandat vineri Guvernului să nu ia decizii care distorsionează echilibrul dintre sectorul public și cel privat. Totodată, oficialii FMI spun că angajările în administrație trebuie făcute pe bază de competențe, iar viitoarea lege a salarizării unitare trebuie să țină seamă și de productivitatea sectorului public.

baqir reza

România a cam ajuns la fundul sacului din punct de vedere a tăierilor de taxe, iar modificările legislative din ultima perioadă au determinat un buget ”rigid, fără flexibilitate fiscală” a spus vineri la sediul Băncii Naționale Reza Baqir, șeful misiunii FMI în România.

O delegație a Fondului are loc consultări în aceste zile cu Guvernul pe baza articolului IV din statutul FMI.

Avem consultări cu toate țările membre deci nu este nimic specific României. Relația noastră are două dimensiuni, una de supraveghere, alta de asistență tehnică în câteva domenii”, a spus el.

Baqir spune că România s-a orientat (din păcate) spre stimularea consumului, nu a investițiilor, ultima foarte importantă pentru a dezvolta clasa medie. ”Schimbările legislative au făcut bugetul rigid. Reducerile succesive de taxe pe seama investițiilor au dus la o structură rigidă, incapabilă să facă față șocurilor”, spune el.

Baqir spune că ”nu mai e loc de tăieri de alte taxe dacă vreți flexibilitate” și că cheltuielile publice trebuie ameliorate în special la capitolul transferuri către administrația locală.

Șeful FMI recunoaște nevoia de echilibrare a salariilor din sectorul privat, dar face câteva recomandări. ”Mesajul nostru este să sugerăm nevoia de a avea ochii îndreptați spre productivitatea administrației publice. Aceasta trebuie să angajeze oameni talentați și astfel să amelioreze și mediul de care are parte sectorul privat. Este la fel important ca deciziile să nu distorsioneze sectorul privat față de stat”, spune el.

În ultimele săptămâni oficialii guvernamentali s-au lansat în cea mai largă paletă de promisiuni față de sectorul bugetar și al companiilor de stat, de la vouchere de vacanță cu valoare substanțială (până la șase salarii minime pe economie ) la companiile de stat, până dublări ale salariilor în 2-3 ani pentru anumite categorii de salariați din sectorul public.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri