Sistemul de plată a rovinietei, tot mai des defect

Data publicării:
rovinieta

În urmă cu o săptămână, şefii de la Drumuri anunţau că sistemul prin care pot fi plătite rovinieta şi taxa de pod de la Feteşti nu funcţionează. Au fost probleme timp de 16 ore.

Paul Greavu, corespondent Digi24: „Compania de Drumuri estimează că sâmbăta trecută 16 mii de şoferi au trecut prin staţia de taxare de aici de la Feteşti. Aproape 9.000 au ales să nu rişte şi au stat în coloană la bariere pentru a achita tariful de trecere, de 13 lei pentru un autovehicul.”

„Cum plătitţi taxa? Cash, de asta stau aicea. La benzinărie nu am putut.”

***

„Cât aţi stat în coloană? Păi, vreo jumătate de oră.”

7.000 de şoferi nu s-au oprit, însă, din drum. Câţi şi-au amintit să plătească taxa de trecere a podului după repunerea în funcţiune a sistemului este greu de spus. CNADNR a anunţat că nu va da amenzi cât timp este oprit.

La un calcul simplu rezultă o pierdere pentru companie de 91 de mii de lei în acea zi numai la staţia de taxare de la Feteşti.

Se adaugă şi neîncasările din rovinietă, pentru că niciun şofer nu a putut achita taxa de drum în acea zi de la 4 dimineaţa până după ora 9 seara.

La fel s-a întâmplat şi de Paşte.

Dan Costescu, ministrul Tranporturilor: „Cauza este simplă. Sunt echipamente din 2010 care nu au fost până acum dublate în niciun fel. CNADNR are un termen de două săptămâni pentru a începe licitaţia pentru un nou sistem, cu buclă de redundanţă, deci cu două echipamente care fac acelaşi lucru şi se vor înlocui unul pe altu.”

Până acum sistemul de emitere şi control al rovinietei a înghiţit peste 72 de milioane de lei. A fost creat de firmele UTI şi Novensys, ambele abonate la contracte cu instituţii ale statului.

Problemele au apărut încă de la început: sistemul nu făcea distincţia între literele Y și V ale numerelor de înmatriculare şi erau amendate ambulanţele, deşi acestea nu trebuie să plătească rovinietă.

CNADNR vrea să mai aloce peste 131 de mii de lei, pentru ca taxa de drum să poată fi plătită cu cardul pe site-ul instituţiei.

Anul trecut, compania a încasat 935 de milioane de lei din rovinietă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri