Soluţii noi pentru românii cu credite în franci

Data publicării:
franci elvetieni

Dezamăgiţi că negocierile cu băncile au eşuat, clienţii cu credite în franci vor resuscitarea proiectului de conversie. Faţă de varianta iniţială, care viza doar creditele ipotecare, clienţii cer acum ca şi împrumuturile de consum, cu garanţie ipotecară, să fie incluse în lege.

Propunerea lor este ca împrumuturile să fie transformate în lei, la cursul zilei, iar suma să fie redusă cu un sfert. În plus, dacă în vechiul proiect erau luaţi în considerare doar datornicii cu venituri sub 3.000 de lei şi credite de maximum 300.000 de lei, acum aceste restricţii au fost eliminate.

Un discount la soldul creditului va crea premisele ca aceşti oameni să-şi plătească ratele lunar, să rămână în credit şi, foarte important, ca bugetul statului să nu contribuie în mod real cu susţinere financiară”, a declarat Alin Iacob, preşedintele Asociaţiei Utilizatorilor de Servicii Financiare.

Statul ar urma să aloce un miliard de lei pentru garantarea cu 50 la sută a creditelor transformate în lei. Ministrul Finanţelor este de acord cu iniţiativa păgubiţilor.

Banca are un interes să vină într-un astfel de mecanism, pentru că, practic, îşi curăţă într-un fel sau altul creditele neperformante”, spune Eugen Tedorovici, ministrul Finanţelor.

Între 7.000 şi 15.000 de datornici ar putea beneficia de programul de conversie, estimează asociaţiile de clienţi, care speră să obţină chiar reduceri mai mari de 25 la sută la sold.

Bancherii sunt însă rezervaţi. „Calculele noastre au arătat o altă cifră, să vedem cum decurg discuţiile. Prima dată s-a discutat de 15 la sută, apoi 25 la sută, dar fiecare are o situaţie specifică”, susține Gabriela Nistor, director adjunct într-o bancă comercială.

Reprezentanţii Asociaţiei Băncilor analizează, în prezent, noile propuneri ale clienţilor. Proiectul de lege ar urma să intre în Parlament în septembrie.

O astfel de lege, dacă va impune băncilor să suporte diferenţa de curs, va duce la pierderi în sistemul bancar românesc, pierderi care ar putea fi acoperite tot de clienţii băncilor, dar de alţi clienţi”, atrage atenția Dragoş Nichifor, broker de credite.

O singură bancă a oferit clienţilor reducere de 22,5 la sută a soldului, iar 15.000 de clienţi au acceptat propunerea. La începutul anului, 65.000 de români aveau credite în franci.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri