SONDAJ. Directorii financiari din România, mai dispuşi să restructureze decât să investească

Data publicării:
birou spatiu afacere investitii 5332742-Mediafax Foto-Silviu Matei

 

„Rezultatele acestei ediţii a studiului confirmă faptul că mediul financiar rămâne instabil. Acest lucru înseamnă că, în ciuda îmbunătăţirii indicatorilor macroeconomici, majoritatea directorilor financiari sunt în continuare rezervaţi. Trăim vremuri grele, iar rezultatele studiului confirmă acest lucru. Cu toate acestea, directorii financiari simt o îmbunătăţire a situaţiei de la ultimele două ediţii ale studiului (...). Cred că directorii financiari din România vor avea misiunea dificilă de a găsi un echilibru între presiunile legate de profitabilitatea afacerii, pe de o parte, şi în investiţii în dezvoltarea afacerii prin inovaţie, pe pieţe noi şi îmbunătăţiri tehnologice şi oameni, pe de altă parte”, a declarat Ahmed Hassan, country managing partner Deloitte Romania.

Prioritatea numărul unu pentru majoritatea respondenţilor este creşterea afacerii atât pe pieţele actuale, cât şi pe pieţe noi, urmată de scăderea cheltuielilor. O altă prioritate pentru directorii financiari activi pe piaţa românească este remodelarea afacerii şi restructurarea.

Conform studiului Deloitte, gradul de optimism a crescut în ultima perioadă datorită indicatorilor macroeconomici la nivel european. Aproximativ 93% dintre respondenţi se aşteaptă ca economia românească să crească în 2014.

„Creşterea puternică a PIB în 2013 datorită rezultatelor peste aşteptări a industriei şi agriculturii are la bază cererea mare la export, de aceea este încă prematur să anticipăm o tendinţă de creştere câtă vreme presiunea fiscală mare mai poate afecta încrederea mediului de afaceri. De asemenea, pe termen lung, reticenţa în a face noi investiţii ar putea afecta serios creşterea PIB, dacă Guvernul nu vine cu măsuri concrete care să sprijine investiţiile”, arată Deloitte.

Aproape 60% dintre directorii financiari intervievaţi continuă să creadă că împrumuturile sunt greu de obţinut, iar opinia generală este că dobânzile la credite ar urma să scadă în România, în următorul an.

Şi, dacă în urmă cu şase luni, directorii financiari din România se numărau printre cei mai pesimişti din regiune cu privire la costul chiriilor, de această dată se numără printre cei mai optimişti.

A 5-a ediţie a Deloitte Central Europe CFO Survey reflectă opinia a aproximativ 600 de directori financiari din Albania şi Kosovo, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Serbia, Slovacia şi Slovenia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri