Split TVA. Premierul Tudose vine cu a treia variantă

Data actualizării: Data publicării:
170628_CExN_PSD_17_INQUAM_Photos_Octav_Ganea tudose

Măsura plății defalcate a TVA, adoptată de Guvernul PSD-ALDE în luna august, prin ordonanță, va fi modificată, astfel încât să se aplice doar firmelor de stat „în insolvență sau în faliment”. Cel puțin aceasta este intenția premierului Mihai Tudose, deși dorința partidului este alta, dacă ținem cont de declarațiile liderului PSD, Liviu Dragnea. Până marți dimineață, doar 273 de firme au optat pentru mecanismul plății defalcate a TVA. Adică, aproximativ 0,02% din numărul total al firmelor.

170628_CExN_PSD_17_INQUAM_Photos_Octav_Ganea tudose
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Într-o intervenție la Realitatea TV, luni seara, premierul Mihai Tudose a precizat că urmează „nuanțarea” măsurii plății defalcate a TVA. „Va fi aplicată firmelor de stat, care sunt in insolvență sau în faliment”, a declarat șeful Executivului.

Plata defalcată a TVA, măsură creionată de Darius Vâlcov și susținută de liderul PSD, a fost adoptată de Guvernul Tudose în august, prin ordonanță. De la 1 octombrie, firmele pot opta pentru acest mecanism, urmând ca el să devină obligatoriu de la 1 ianuarie.

La sfârșitul lunii septembrie, după ce Comisia de buget-finanțe din Senat, condusă de ex-ministrul PSD Eugen Teodorovici, a respins sau modificat substanțial trei dintre cele mai importante măsuri adoptate în ultimul timp de Guvernul PSD-ALDE, inclusiv măsura plății defalcate a TVA, Liviu Dragnea își declara susținerea pentru Split TVA în forma adoptată. Președintele PSD spunea, referindu-se la Teodorovici și ceilalți membri ai Comisiei de buget-finanțe din Senat: „S-au inspirat din Italia și nu își dau seama care sunt efectele unei astfel de măsuri”.

În Comisia de buget-finanțe, senatorii au limitat aplicarea Split TVA doar la companiile de stat și la firmele care au contracte cu statul și au respins majorarea accizelor la carburanți și a contribuțiilor sociale pentru contractele part-time. Formele modificate ale celor trei ordonanțe sunt marți pe ordinea de zi a plenului Senatului.

Marți dimineața, doar 273 de firme optaseră pentru Split TVA, potrivit unor surse din ANAF citate de Agerpres. În condițiile în care există în România circa 1,25 milioane de firme active, rezultă că mecanismul a fost ales de doar 0,02% din numărul total al firmelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri