Standard & Poor's: Avansul bazat pe consum duce la declin 

Data publicării:
deficit consum

Agenția de evaluare Standard & Poor's (S&P) a confirmat ratingurile României în categoria investment grade, perspectiva fiind stabilă. 

“Politica bugetară prociclică a României amplifică presiunile de creștere a salariilor, într-o economică care deja se supraîncălzește. Deși convergența salariilor este de dorit, creșterile salariale care depășesc substanțial productivitatea au presupus, istoric, trecerea de la perioade de creștere economică la declin. Anticipăm că avansul economic axat pe consum va provoca o creștere a deficitului fiscal și de cont curent, crescând vulnerabilitarea economiei românești la un declin abrupt pe termen mediu. Totuși, datoria publică și datoria externă sunt modeste și admitem că avansul economic ar putea rămâne solid pentru o perioadă lungă”, se arată în raportul agenției de rating.

România are din partea S&P ratingul 'BBB-/A-3'pentru datoriile pe termen lung și scurt în valută și monedă locală, potrivit Profit.ro.
“Perspectiva stabilă a ratingului reflectă așteptările noastre că, deși deficitele gemene se vor adânci din cauza politicilor guvernamentale prociclice, datoria publică și cea externă vor crește strict gradual în următorii ani, dacă nu va exista o încetinire economică majoră”, adaugă reprezentanții S&P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri